Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ένας στους πέντε εργαζόμενους ανασφάλιστος

Τα στοιχεία από το πρόγραμμα «Άρτεμις» για το Νοέμβριο από το υπουργείο Εργασίας

vroutsis

Στο 20,6% ανήλθε το ποσοστό των ατόμων που εργάζονται χωρίς ασφάλιση το Νοέμβριο, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Γιάννης Βρούτσης. Παρουσιάζοντας τα στοιχεία του προγράμματος «Άρτεμις», ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι το ποσοστό έχει παρουσιάσει μεγάλη υποχώρηση από το Φεβρουάριο, όταν και είχε φτάσει το 40,5%.

Ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι από 15 Σεπτεμβρίου -που επιβλήθηκαν τα νέα τσουχτερά πρόστιμα- έως 30 Νοεμβρίου, ελέγχθησαν 5.198 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 477 βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους (ποσοστό 9,18%).

Σε σύνολο 27.425 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 742 (ποσοστό 2,71%). Από αυτούς οι περισσότεροι ήταν άνδρες (ποσοστό 56,2%) και λιγότερες οι γυναίκες (ποσοστό 43,8%).

Επίσης, στους 742 αδήλωτους εργαζόμενους η πλειοψηφία ήταν Έλληνες (ποσοστό 73,99%) σε σχέση με τους αλλοδαπούς (ποσοστό 26,01%).

Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν είναι συνολικού ύψους 7.633.763 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία φθάνει από τις 15 Σεπτεμβρίου, στο 18πλάσιο του κατώτατου μισθού, δηλαδή τα 10.550 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο.

«Όταν πριν λίγους μήνες ξεκινούσαμε μια νέα και, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τόσο ορ­γανωμένη και συστηματική προσπάθεια για την οριστική αντιμετώπιση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, λίγοι πίστεψαν στις προθέσεις μας και ακόμη λιγότεροι στην επιτυ­χία του σχεδίου μας», τόνισε ο κ. Βρούτσης.

Εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίησή του για τις δράσεις που έχουν ακολουθηθεί έως τώρα, σημειώνοντας ότι «η προσπάθειά μας έχει ένα ορατό και μετρήσιμο αποτέλεσμα, έχει αντίκρισμα».

«Δεν σταματάμε εδώ. Η ανομία ήταν και εξακολουθεί να είναι μια από τις μεγαλύτερες προκ­λήσεις στην αγορά εργασίας. Την αντιμετωπίζουμε αποφασιστικά και αποτελεσματικά», πρόσθεσε.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By