Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Ένας στους τέσσερις Έλληνες… λαδώνει

Υψηλά ποσοστά διαφθοράς αλλά και διάθεση αντίδρασης δείχνει το Παγκόσμιο Βαρόμετρο 2013

fakelaki1

Τα πολιτικά κόμματα έχουν περάσει στη συνείδηση του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού λαού ως ο πιο διεφθαρμένος θεσμός ενώ σχεδόν ένας στους τέσσερις δηλώνει ότι χρημάτισε κάποιο δημόσιο λειτουργό. Την ίδια ώρα και ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών θεωρεί ότι η διαφθορά έχει επιδεινωθεί τα τελευταία δύο χρόνια ενισχύεται η τάση κοινωνικής αντίδρασης.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Βαρόμετρο της Διαφθοράς 2013, τη μεγαλύτερη Έρευνα Κοινής Γνώμης για τη διαφθορά που εκπονεί η Διεθνής Διαφάνεια (Transparency Intenrational/ TI ) παγκοσμίως, η Ελλάδα και η Πορτογαλία θεωρούνται ότι είναι οι χώρες της ΕΕ με τη μεγαλύτερη διαφθορά στο δημόσιο τομέα με βαθμό 4,6 σε κλίμακα του 5, όπου 5 αντιστοιχεί σε «πάρα πολύ διεφθαρμένος».

Στη χώρα μας το 54% όσων συμμετείχαν στην έρευνα θεωρεί ότι η διαφθορά έχει επιδεινωθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Μετά τα πολιτικά κόμματα ως περισσότερο διεφθαρμένους θεσμούς θεωρούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ακολούθως το Κοινοβούλιο.

Το 23% απάντησε ότι έδωσε φακελάκι σε υπηρεσίες Υγείας τον τελευταίο χρόνο ενώ το 84% δηλώνει διατεθειμένο να καταγγείλει περιστατικό διαφθοράς.

«Οι πολιτικοί οφείλουν να σταθούν με τόλμη μπροστά στον καθρέφτη, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να πείσουν με πράξεις τους πολίτες ότι έχουν αλλάξει νοοτροπία. Ένα πρώτο απλό βήμα είναι να αναρτούν τα πόθεν έσχες τους μόνιμα στον ιστότοπο της Βουλής», υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάδος, Κώστας Μπακούρης.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Βαρόμετρο της Διαφθοράς 2013, στο οποίο συμμετέχουν 114.000 άτομα σε 107 χώρες, το 27% όσων ρωτήθηκαν παγκοσμίως, δωροδόκησαν κατά τη συναλλαγή τους με δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς τους τελευταίους 12 μήνες – μια τάση που παραμένει σταθερή σε σύγκριση με προηγούμενες έρευνες.

Παρ’ όλα αυτά, 9 στους 10 πολίτες δηλώνουν έτοιμοι να αντισταθούν στη διαφθορά, ενώ τα 2/3 των ατόμων που δήλωσαν ότι τους ζητήθηκε φακελάκι, αρνήθηκαν να το προσφέρουν.

Το Βαρόμετρο επίσης κατέδειξε την έλλειψη εμπιστοσύνης του κόσμου σε θεσμούς που έχουν αναλάβει την καταπολέμηση του εγκλήματος. Συγκεκριμένα, μερικά από τα πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα της Έκθεσης αποκαλύπτουν ότι:

– Σε 36 χώρες η Αστυνομία εκλαμβάνεται ως ο πιο διεφθαρμένος οργανισμός -όπου σχεδόν στο 53% των ατόμων ζητήθηκε να καταβάλλουν φακελάκι στην αστυνομία.

– Σε 20 χώρες ο Δικαστικός κλάδος θεωρείται ο πιο διεφθαρμένος -όπου το 30%, κατά μέσο όρο των ατόμων που ήρθαν σε επαφή με αυτόν δήλωσαν ότι τους ζητήθηκε φακελάκι.

-Σε 51 χώρες παγκοσμίως, τα πολιτικά κόμματα θεωρούνται ως ο πιο διεφθαρμένος θεσμός.

– Το 55% των όσων ρωτήθηκαν παγκοσμίως, πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις υποκινούνται από ειδικά συμφέροντα.

Σε όλο τον κόσμο, η αντίληψη των πολιτών σχετικά με τις προσπάθειες των ηγετών να πατάξουν τη διαφθορά έχει χειροτερέψει από το 2008 που ξέσπασε η κρίση μέχρι σήμερα. Χαρακτηριστικά, το 2008 το 31% των ερωτηθέντων δήλωνε ότι θεωρεί αποτελεσματικό το έργο της κυβέρνησης, ενώ το 2013 το Βαρόμετρο καταγράφει πτώση στο 22%.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By