Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ένας στους τρεις οφειλέτες ζητάει από τη… μαμά

Όλο και χειρότερα είναι τα στοιχεία που συγκεντρώνονται για το κόστος διαβίωσης των νοικοκυριών.

Hands counting €50 Euro notes € 50 movement blur. Picture: ImagestateΚαθόλου αισιόδοξα δεν είναι τα στοιχεία που παρουσίασε η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής για το κόστος διαβίωσης μέσα στην κρίση, καθώς περίπου ένας στους τρεις οφειλέτες αναγκάζεται να αποζητά τη συνεισφορά των εργαζόμενων ή συνταξιούχων γονέων του, για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΚΠΟΙΖΩ, κατά τη διαχείριση φακέλων υπερχρεωμένων οφειλετών στο στάδιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, σε ένα ενδεικτικό δείγμα 100 ατόμων προέκυψαν τα εξής αποτελέσματα: α) νοικοκυριά που αποτελούνται από ένα άτομο ορίζουν κατά μέσο όρο το ποσό των 536 ως απαραίτητο για τη διαβίωσή τους, β) δύο άτομα το ποσό των 817 ευρώ, γ) τρία άτομα το ποσό των 1.071 ευρώ, δ) τέσσερα άτομα το ποσό των 1.257 ευρώ και ε) πέντε άτομα το ποσό των 1.500 ευρώ.

Στις παραπάνω περιπτώσεις δεν συνυπολογίζεται το ενοίκιο, ενώ για οτιδήποτε προκύψει εκτός «προϋπολογισμού» οι περισσότεροι καταφεύγουν σε… συγγενικές λύσεις.

Παράλληλα, σύμφωνα με έρευνα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, η αλλαγή του επιπέδου διαβίωσης των Ελλήνων έχει επηρεάσει, όπως είναι φυσιολογικό, και την διατροφή τους οδηγώντας τους σε φθηνότερες επιλογές τροφών.

 

 

By