Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ένα βήμα πιο κοντά στον πόλεμο

Η αμερικανική κυβέρνηση κέρδισε πόντους στην εκστρατεία της με στόχο να πείσει το Κογκρέσο ότι πρέπει να γίνει στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, επισείοντας την απειλή του Ιράν, λίγο πριν αρχίσει σήμερα η συζήτηση για τη Συρία στο γαλλικό Κοινοβούλιο.

ObamaΟ πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε λίγο πριν αναχωρήσει για τη Σουηδία πως πιστεύει ότι οι Αμερικανοί γερουσιαστές θα δώσουν, πιθανόν την ερχόμενη εβδομάδα, το πράσινο φως για επίθεση-αστραπή κατά του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ ως αντίποινα για τη χρήση χημικών όπλων.

Για να ικανοποιηθούν οι πιο απρόθυμοι μεταξύ αυτών, εκπονήθηκε από την αμερικανική Γερουσία μια νέα απόφαση που περιορίζει σε 60 ημέρες τη χρονική διάρκεια οποιασδήποτε επέμβασης στη Συρία, με δυνατότητα παράτασης μέχρι τις 90 ημέρες, και απαγορεύει στον πρόεδρο να αναπτύξει Αμερικανούς στρατιώτες «με στόχο επιχειρήσεις μάχης» στη Συρία, μια διατύπωση που δίνει, για παράδειγμα, τη δυνατότητα διεξαγωγής επιχειρήσεων αρωγής προς Αμερικανούς πιλότους. Μια επιτροπή της Γερουσίας θα ψηφίσει αυτό το νέο κείμενο σήμερα στις 18:30 (ώρα Ελλάδας).

Η έκβαση των ψηφοφοριών την ερχόμενη εβδομάδα στα δύο σώματα του Κογκρέσου παραμένει εντούτοις αβέβαιη, έστω κι αν ο Μπαράκ Ομπάμα δέχθηκε χθες, τη σημαντική υποστήριξη του κύριου πολιτικού αντιπάλου του, του ρεπουμπλικανού προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ.

Η αμερικανική κοινή γνώμη, όπως και οι αιρετοί αντιπρόσωποί της, δεν έχει ακόμη πειστεί. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση των ABC/Washington Post που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, 59% των Αμερικανών διαφωνούν σε επιθέσεις με πυραύλους κρουζ στη Συρία ενώ 48% δηλώνουν αντίθετοι σε μια άλλη έρευνα του ινστιτούτου Pew και μόνο 29% τάσσονται υπέρ.

Στη Γαλλία, όπου το κοινοβούλιο ετοιμάζεται σήμερα να συζητήσει μια επέμβαση στη Συρία, η κοινή γνώμη είναι επίσης διστακτική. Περίπου 74% των Γάλλων θέλουν να υπάρξει ψηφοφορία πριν από οποιαδήποτε στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας. Μετά τη σημερινή συζήτηση δεν θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία.

Ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό πρόκειται να επιβεβαιώσει ενώπιον των βουλευτών, στη διάρκεια της συνεδρίασης που θα αρχίσει στις 17:00 (ώρα Ελλάδας), τη γαλλική διπλωματική γραμμή: δημιουργία ενός διεθνούς συνασπισμού για να «τιμωρηθεί» ο Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Στο μεταξύ, την παραμονή της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) που θα διεξαχθεί αύριο, Πέμπτη, στην Αγία Πετρούπολη –και στη διάρκεια της οποίας δεν έχει προγραμματιστεί καμιά ιδιαίτερη συνάντηση ανάμεσα στον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Μπαράκ Ομπάμα– η Ρωσία επανέλαβε την αντίθεσή της σε πλήγματα εναντίον του Σύρου συμμάχου της.

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By