Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ένα βήμα πριν την ιδιωτικοποίηση ο ΑΔΜΗΕ

Το 66% της θυγατρικής της ΔΕΗ οδεύει προς πώληση με το ν/σ να έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση

dei_admie600

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την αποκρατικοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), ενώ αυξάνεται σε 66% το ποσοστό των μετοχών της εταιρίας που θα διατεθούν στον επενδυτή που θα επιλεγεί.

Αυτά προκύπτουν από το σχέδιο νόμου για τη «Ρύθμιση θεμάτων της ΑΔΜΗΕ ΑΕ» που έθεσε σήμερα, Τρίτη σε δημόσια διαβούλευση το ΥΠΕΚΑ.

Πρόκειται για την εταιρία, 100% θυγατρική της ΔΕΗ, που διαχειρίζεται τα δίκτυα υψηλής τάσης.

Η αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ περιλαμβάνεται στο σχέδιο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που ελήφθη τον περασμένο Ιούλιο.

Η αρχική διαδικασία προέβλεπε δύο φάσεις: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ μέσω της οποίας ο ιδιώτης θα αποκτούσε το 49% των μετοχών και τη διοίκηση της εταιρίας και σε δεύτερη φάση, πώληση επιπλέον ποσοστού έως και 51%.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα πουλήσει το 66% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ σε επενδυτή και το 34% στο Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο εξασφαλίζει έτσι την καταστατική μειοψηφία, στην ίδια τιμή με την οποία θα αγοράσει ο επενδυτής.

Το Δημόσιο μπορεί να εξοφλήσει τη ΔΕΗ διά συμψηφισμού με οφειλόμενους φόρους, τέλη ή άλλες απαιτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου έναντι της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου η σύμβαση πώλησης του 66% των μετοχών στον προτιμητέο επενδυτή θα πρέπει να υπογραφεί ως το τέλος Ιουνίου του 2014.Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By