Αρχές Μαΐου θα εγκριθεί η δανειακή σύμβαση.
Το ένα δισεκατομμύριο ευρώ θα αγγίζει η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πακέτο διάσωσης της Κύπρου, συνολικού ύψους δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η δανειακή συμφωνία θα υποβληθεί στις αρχές Μαΐου για έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ταμείου, «η συμβολή του ΔΝΤ θα πραγματοποιηθεί μέσω τριετούς δανείου ύψους 891 εκατ. δολάρια (περίπου 1 δισ. ευρώ) που αποτελούν το 563% της ποσόστωσης της Κύπρου. Περιμένω ότι η συμφωνία θα οδεύσει προς έγκριση από το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ στις αρχές Μαΐου . «Οι κυπριακές αρχές προωθούν ένα φιλόδοξο, πολυετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Στόχος είναι να σταθεροποιηθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα, να επιτευχθεί δημοσιονομική βιωσιμότητα και να υποστηριχθεί η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας για τη διατήρηση της ευημερίας του πληθυσμού», σημειώνεται.
Παράλληλα, η κ. Λαγκάρντ τονίζει ότι «εκτός από την δημοσιονομική ενοποίηση που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη -εκτιμάται ότι στο 5% του ΑΕΠ-, θα εφαρμοστούν επιπλέον μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ στη διάρκεια της περιόδου του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένης και της αύξησης του εταιρικού φόρου στο 12,5% από το 10% και του φόρου επί των τόκων των καταθέσεων από το 15% στο 30%».
Μάλιστα, αναφέρεται ότι θα χρειαστούν επιπλέον 4,5% του ΑΕΠ σε μέτρα, για την επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 4% του ΑΕΠ μέχρι το 2018, το οποίο και απαιτείται για να βρεθεί το χρέος σε πτωτική τροχιά.
Τέλος, ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Όλι Ρεν επισημαίνει, επίσης, στη ίδια ανακοίνωση, πως «σημαντικές προκλήσεις βρίσκονται στο δρόμο της Κύπρου».