Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ένα καινούργιο εμβόλιο στη μάχη ενάντια στο AIDS

Ο ιός μολύνει περίπου 2 εκατομμύρια άτομα κάθε χρόνο

enesh_aids600Η 1η Δεκεμβρίου είναι η Παγκόσμια Μέρα κατά του AIDS. Αυτό μας δίνει την ευκαιρία να δούμε την πρόοδο που έχει κάνει η ιατρική έρευνα για την καταπολέμηση αυτής της ασθένειας. Σήμερα 35 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τον ιό παγκοσμίως, τα 25 εκατομμύρια βρίσκονται στην Αφρική. Ο ιός μολύνει περίπου 2 εκατομμύρια άτομα κάθε χρόνο.

Εδώ και πολλά χρόνια, οι επιστήμονες προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα εμβόλιο, στο πλαίσιο του προγράμματος Euroneut 41, στο οποίο συμμετέχουν 17 ευρωπαίοι εταίροι. Στόχος του εμβολίου είναι να εμποδιστεί η είσοδος του ιού στο σώμα. Η καινοτομία του στηρίζεται στην πρωτεΐνη GP41, που υπάρχει στον HIV. Στην Γαλλία, η εταιρία Px Therapeutics έχει προχωρήσει αρκετά στη συγκεκριμένη έρευνα.

«Η πρωτεΐνη GP41 επιλέχθηκε, γιατί βρίσκεται στην επιφάνεια του ιού. Άρα πρόκειται για μια πρωτεΐνη που μπορεί να δει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. Παίζει κομβικό ρόλο στον μηχανισμό εισόδου του ιού στα κύτταρα»ανέφερε ο Νικολά Μου, διευθυντής της εταιρίας.

Ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας αλλάζει συνεχώς μορφή για να να ξεγελάσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αλλά η πρωτεΐνη GP41 παραμένει αμετάβλητη, άρα μπορεί να αποδειχτεί η αχίλλειος πτέρνα του. Εάν το ανθρώπινο σώμα παράγει αντισώματα ενάντια στην πρωτεΐνη, τότε το εμβόλιο μπορεί να είναι αποτελεσματικό ενάντια σε μια μεγάλη ποικιλία στελεχών του ιού.

Μέχρι σήμερα, έχουν δημιουργηθεί και δοκιμαστεί περισσότερες από 40 παραλλαγές της πρωτεΐνης για να βελτιώσουμε την ανοσοποιητική αντίδραση του οργανισμού.

Κλινικές δοκιμές έγιναν στη Μεγάλη Βρετανία, σε υγιείς γυναίκες εθελόντριες. Υπεύθυνος των δοκιμών είναι ο δόκτωρ Ντέιβιντ Λιούις. Η σεξουαλική επαφή αποτελεί μέχρι σήμερα τον κυριότερο τρόπο μετάδοσης του ιού και γι’ αυτό το λόγο οι έρευνες έχουν στραφεί στο να εμποδίσουν τον ιό να μπει στο σώμα, μέσω της σεξουαλικής συνεύρεσης.

«Εάν χορηγήσεις το εμβόλιο μέσα από τη μύτη, έχεις πολύ καλή αντίδραση στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Το πρωτοποριακό στοιχείο είναι να παίρνεις τρεις δόσεις του εμβολίου, μέσω της μύτης. Αυτό προετοιμάζει το σώμα για μια καλή αντίδραση στα γεννητικά όργανα και μπλοκάρει την μόλυνση με αντισώματα που τον εμποδίζουν να μπει στον οργανισμό» επισημαίνει ο Ντέιβιντ Λιούις, από το Ερευνητικό Κέντρο του Σάρεϊ.

Μέχρι στιγμής όλοι οι υποψήφιοι που έλαβαν μέρος στις δοκιμές δεν μπόρεσαν να δημιουργήσουν με το σώμα τους μια αποτελεσματική ασπίδα στον ιό. Σύντομα όμως αναμένεται να υπάρχουν και νέες δοκιμές για αυτό το εμβόλιο του προγράμματος Euroneut.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By