Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ένα τρισ. κοστίζει η φοροδιαφυγή στην ΕΕ

Ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι πρέπει να υιοθετηθούν αυστηρότερα μέτρα.

The Council of the European Union
The Council of the European Union

Στο ένα τρισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο υπολογίζεται η απώλεια πόρων της ΕΕ από τη φοροδιαφυγή και την φορολογική απάτη, επισήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι πρέπει να υιοθετηθούν αυστηρότερα μέτρα και να εξασφαλίσουμε καλύτερο συντονισμό, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φορολογικής απάτης στην Ευρώπη, στην έναρξη σχετικής συζήτησης για την φοροδιαφυγή στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η απώλεια, αυτή τη στιγμή, των πόρων από φορολογική απάτη στην ΕΕ εκτιμάται ότι ανέρχεται στο ένα τρισεκατομμύριο ευρώ ετησίως, ήτοι «ποσό διπλάσιο από το συνολικό δημόσιο έλλειμμα των κρατών-μελών της ΕΕ».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν παραδέχθηκε ότι υπάρχει ένα χάσμα στην εκτέλεση των προγραμμάτων αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, της φορολογικής απάτης και των φορολογικών παραδείσων, εντός κι εκτός Ευρώπης, ενώ διαβεβαίωσε ότι στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θα ζητήσει να υπάρξει πολιτική δέσμευση ώστε μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2015 να έχει διασφαλίσει η ΕΕ την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για κάθε μορφή εισοδήματος.

By