Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

«Κριμαϊκός Πόλεμος» μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας (live)

Ένοπλοι κατέλαβαν τα κτίρια του κοινοβουλίου στην Κριμαία – Θέατρο συγκρούσεων χθες ανάμεσα σε υποστηρικτές της νέας ουκρανικής ηγεσίας και φιλορώσους οπαδούς της απόσχισης της περιοχής

krimaia800_2702014

Ο αέρας της επανάστασης στην Ουκρανία έγινε καταιγίδα πολέμου στην Κριμαία, καθώς οι Κίεβο και Μόσχα απειλούν εκατέρωθεν με στρατιωτική επέμβαση. Λίγες ημέρες μετά την «φυγή» του προέδρου Γιανούκοβιτς και με την κατάσταση ακόμη ρευστή στην πρωτεύουσα Κίεβο, τα νέα από την Κριμαία προκαλούν ανησυχία.

Ένοπλοι κατέλαβαν την έδρα της τοπικής κυβέρνησης και το κτίριο του κοινοβουλίου στην Κριμαία, στην πρωτεύουσα της επαρχίας, τη Συμφερόπολη. Για θέατρο συγκρούσεων ανάμεσα σε υποστηρικτές της νέας ουκρανικής ηγεσίας και φιλορώσους οπαδούς της απόσχισης της περιοχής, κάνει λόγο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Το πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε το μήνυμα του τοπικού τατάρου ηγέτη Ρεφάτ Τσουμπάροφ στο Facebook: «Έμαθα ότι τα κτίρια του κοινοβουλίου και του υπουργικού συμβουλίου κατελήφθησαν από ένστολους ενόπλους χωρίς διακριτικά. Μέχρι στιγμής δεν έχουν διατυπώσει αιτήματα».

Η ουκρανική αστυνομία τέθηκε σε υψηλό συναγερμό ενώπιον της κατάληψης του Κοινοβουλίου στην Κριμαία, όπως ανέφερε το υπουργείου Εσωτερικών.

Λίγο πέραν των συνόρων, υπενθυμίζεται, η Ρωσία έχει θέσει σε επιφυλακή δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην πιο ισχυρή κίνησή της κατά τη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης. Επισήμως, η Μόσχα αναφέρει ότι η μέχρι πρότινος μη ανακοινωθείσα άσκηση κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία δεν σχετίζεται με τις εξελίξεις στη χώρα.

Η περιοχή γύρω από το κοινοβούλιο στη Συμφερόπολη είχε γίνει πεδίο έντασης την προηγούμενη ημέρα, με συγκρούσεις διαδηλωτών και αντιδιαδηλωτών -οι μεν υποστηρικτές της ανατροπής του Γαινουκόβιτς με ουκρανικές σημαίες, οι δε αντιτιθέμενοι στη «συμμορία του Κιέβου» με ρωσικές.

Προειδοποίηση από τη Ρωσία 

Η Ρωσία θα υπερασπισθεί τα δικαιώματα των συμπατριωτών της με «σθεναρό και ανυποχώρητο» τρόπο, προειδοποιεί το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για «ευρείας κλίμακας παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Ουκρανία, καθώς κλιμακώνεται η ένταση στην Κριμαία, την μοναδική περιοχή της Ουκρανίας με κατά πλειοψηφία ρωσικό πληθυσμό.

«Το υπoυργείο Εξωτερικών της Ρωσίας θα συνεχίσει να υπερασπίζεται στη διεθνή σκηνή τα δικαιώματα των συμπατριωτών της, θα αντιδρά σθεναρά και ανυποχώρητα όταν αυτά θα παραβιάζονται» αναφέρεται στο μικρομπλόγκ του υπουργείου στο Twitter.

Σε κατάσταση μάχης τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη στα δυτικά σύνορα

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι έχει θέσει σε κατάσταση μάχης τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Διεξάγονται διαρκείς αεροπορικές περιπολίες από μαχητικά αεροσκάφη στις περιοχές των συνόρων. Από τη στιγμή που έλαβαν διαταγή να βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, οι αεροπορικές δυνάμεις της δυτικής στρατιωτικής ζώνης αναχώρησαν για τις …αεροπορικές βάσεις» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας.

«Οποιαδήποτε κίνηση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων έξω από τη βάση της Κριμαίας θα εκληφθεί ως επιθετική ενέργεια»

Ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας απηύθυνε έκκληση για ηρεμία μετά την κατάληψη των κτιρίων του κοινοβουλίου και του υπουργικού συμβουλίου στην Κριμαία από «εγκληματίες με στρατιωτικές στολές», ανακοινώνοντας ότι έδωσε διαταγή στις δυνάμεις ασφαλείας να λάβουν «όλα τα αναγκαία μέτρα» για την προστασία των πολιτών.

Ο Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ προειδοποίησε τον ρωσικό στόλο για οποιαδήποτε «στρατιωτική επίθεση» λέγοντας ότι οποιαδήποτε κίνηση στρατιωτικών δυνάμεων έξω από τη βάση του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας θα εκληφθεί από το Κίεβο ως επιθετική ενέργεια.

Δείτε live τις εξελίξεις από την Κριμαία

[video_embed][/video_embed]

Δείτε εδώ τα σχετικά βίντεο

[video_embed][/video_embed]

[video_embed][/video_embed]

By