Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ένοχος ο πλοίαρχος του Sea Diamond για το ναυάγιο

Που βυθίστηκε το 2007 στην καλντέρα της Σαντορίνης

seadiamondA

Θετική χαρακτηρίστηκε η απόφαση του τριμελούς εφετείου Πειραιά  από δικαστικούς κύκλους, για τους κατηγορούμενους του ναυαγίου του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond, που βυθίστηκε το 2007 στην καλντέρα της Σαντορίνης.

Το δικαστήριο, έκρινε ότι το πλοίο ήταν αξιόπλοο και κήρυξε ενόχους εξ αμελείας για την πρόσκρουση και βύθισή του τον πλοίαρχο και τον αξιωματικό Ναυτιλίας, ενώ ένοχος για εξ αμελείας πρόκληση ρύπανσης, με αναστολή, κρίθηκε και ο διευθυντής επιχειρήσεων της διαχειρίστριας εταιρείας.

Αθώοι κηρύχθηκαν ο τεχνικός διευθυντής, ο DPA και οι δύο νόμιμοι εκπρόσωποι των διαχειριστριών, καθώς και ο επιθεωρητής του νορβηγικού Νηογνώμονα.

Στον πλοίαρχο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης πέντε ετών, εξαγοράσιμη προς πέντε ευρώ την ημέρα, στο διευθυντή επιχειρήσεων της διαχειρίστριας, ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή και στον αξιωματικό ναυτιλίας, ποινή φυλάκισης 26 μηνών με αναστολή.

Η υπόθεση εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό μετά από έφεση των κατηγορουμένων.

Στελέχη της εταιρείας σχολίασαν τη σημερινή απόφαση του δικαστηρίου αναφέροντας «ότι η πλοιοκτήτρια και διαχειρίστρια εταιρεία του Sea Diamond σέβονται απόλυτα τη σημερινή απόφαση του Εφετείου Πειραιά και αισθάνονται ικανοποίηση για την αθώωση των στελεχών τους».

Ανέφεραν ακόμα, ότι είναι στη διάθεση των αρμόδιων αρχών ώστε να εξεταστεί από κοινού πλάνο αναβάθμισης των υπάρχοντων υποδομών και των σωστικών μέσων στη Σαντορίνη, ώστε να αποφευχθεί άλλο παρόμοιο ναυτικό ατύχημα, με γνώμονα την ασφάλεια όχι μόνο των κρουαζιερόπλοιων αλλά και όσων επισκέπτονται το νησί.

By