Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ένταση στη Βουλή για την «μικρή» ΔΕΗ

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση – «Το μεγαλύτερο έγκλημα από τη μεταπολίτευση η μικρή ΔΕΗ»

boulh

Με ένταση και υψηλούς τόνους ξεκίνησε στη Βουλή η επεξεργασία της «μικρής ΔΕΗ» με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μιλούν για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και να ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου. Πεδίο αντιπαράθεσης προκάλεσε και το γεγονός ότι το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί από τα τέλη Μαρτίου, φέρει την υπογραφή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και όχι του νέου Γκ. Χαρδούβελη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβασε το θερμόμετρο με την έναρξη της συνεδρίασης, ζητώντας να μην ξεκινήσει καν η συζήτηση, με τον Π. Λαφαζάνη να υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία αρμοδιότητα, δυνατότητα, νομική και πολιτική κάλυψη για να προχωρήσει σε αυτό το έγκλημα που είναι το μεγαλύτερο από τη μεταπολίτευση.

«Αυτή τη διάλυση και την εκποίηση δεν θα την αναγνωρίσουμε, θα την ανακαλέσουμε θα επαναφέρουμε τη ΔΕΗ σε δημόσια χέρια, σε εθνικοποιημένη βάση», είπε και πρόσθεσε πως αυτό το έγκλημα δεν θα μείνει ατιμώρητο.

Η αναφορά ωστόσο, του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μ. Κασσή ότι το νομοσχέδιο δεν φέρει την υπογραφή του Γκ. Χαρδούβελη, αλλά του Γ. Στουρνάρα έδωσε τροφή για νέο γύρο αντιπαράθεσης. Ο πρόεδρος της επιτροπής Γ. Βλάχος δεσμεύτηκε ότι θα ζητήσει μία δήλωση του Γκ. Χαρδούβελη ότι συνυπογράφει το νομοσχέδιο.

Σημείο τριβής προκάλεσε η καθυστερημένη άφιξη του υπουργού ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη, καθώς εκείνη την ώρα επέστρεφε από προγραμματισμένο ταξίδι στο Λονδίνο (στην επιτροπή την κυβέρνηση εκπροσωπούσε ο υφυπουργός Α. Παπαγεωργίου) αλλά και οι φημολογούμενες αλλαγές στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση.

«Είναι απαράδεκτο να έρχεται ένα νομοσχέδιο στο οποίο εκκρεμούν 8 αλλαγές», τόνισε και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος, ενώ ο Γ. Μανιάτης αφού τόνισε ότι το νομοσχέδιο καλύπτεται απολύτως από το νέο υπουργό Οικονομικών, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει διαρκώς έναν διάλογο με πάρα πολλούς εταίρους σε επίπεδο κοινωνίας και είναι έτοιμη να ακούσει και τους συνάδελφους στη Βουλή και να τους λάβει υπόψη της για να φέρει τροποποιήσεις. «Θα σας περιγράψω στη συνέχεια ποιες τροποποιήσεις θα φέρουμε, θα ακούσουμε τις απόψεις των συναδέλφων και μετά θα γίνει η διατύπωση των άρθρων», τόνισε ο Γ. Μανιάτης.

By