Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Ένταση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο – σκούπα

Η πρόταση του υπουργού Οικονομικών να συζητηθεί με επείγουσες διαδικασίας προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης

Της Όλγας Παναγιωτίδου

vouli psifisi polynomosxedioyΣε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, παρουσία της ηγεσίας των υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Διοικητικής μεταρρύθμισης, ξεκίνησε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της βουλής η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου – σκούπα που ανοίγει το δρόμο για χιλιάδες απολύσεις στον δημόσιο τομέα.

Η πρόταση του υπουργού Οικονομικών να συζητηθεί με επείγουσες διαδικασίας (σύντμηση του χρόνου ανάμεσα στην α’ και β’ ανάγνωση στην επιτροπή) με το επιχείρημα της εμπρόθεσμης εκπλήρωσης των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας , καθώς η ψήφισή του πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από τις 19 Ιουλίου για να γίνει έγκαιρα η εκταμίευση της δόσης, προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης.

«Το πολίτευμα της Ελλάδας είναι δικτατορία της τρόικας με κυβέρνηση ανδρείκελο», ανέφερε σε υψηλούς τόνους ο Π. Λαφαζάνης από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με τις διαδικασίες που προτείνει εξευτελίζει τη Βουλή, τους βουλευτές και τα κόμματα. «Εάν εσείς ευτελίζετε τις διαδικασίες, δεν θα το κάνει και η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία θα σεβαστεί το Σύνταγμα, την αξιοπρέπεια και το ρόλο των κομμάτων και του βουλευτή», είπε και προειδοποίησε ότι θα λογοδοτήσει η κυβέρνηση και οι διοικήσεις των τραπεζών για τα αίσχη και τα εγκλήματα που κάνουν.

Οι αναφορές του προκάλεσαν την έκρηξη του υπουργού Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη και της Ντ. Μπακογιάννη.

Γ. Μιχελάκης – Ο κ. συνάδελφος μας απειλεί, δεν σέβεστε τους θεσμούς; Αυτή είναι η δημοκρατική διαδικασία, έτσι την αντιλαμβάνεστε;

Π. Λαφαζάνης– Η λογοδοσία δεν είναι απειλή

Γ. Μιχελάκης – Είναι δημοκρατική συμπεριφορά αυτή στο Κοινοβούλιο;

Π. Λαφαζάνης– Μην πανικοβάλλεστε, θα ακούτε την αξιωματική αντιπολίτευση, δεν αναγνωρίζετε διαδικασίες και επιφυλασσόμαστε για την δική μα αντίδραση, ανάλογη με τις πραξικοπηματικές σας πράξεις

Ντ. Μπακογιάννη  – Είναι δυνατόν να λέτε ότι οι διαδικασίες της βουλής είναι παράνομες; Σοβαρευθείτε

Π. Λαφαζάνης– Εσείς να σοβαρευθείτε

Την ίδια άποψη με τον ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με τον Ν. Μαριά να κάνει λόγο για ασφυκτικά πλαίσια και να υποστηρίζει πως στην πράξη αποδεικνύεται πως η κυβέρνηση επιθυμεί μια τυπική διαδικασία, καθώς όλα είναι προαποφασισμένα.

Υπέρ της σύντμησης του χρόνου ανάμεσα στην α’  και β’  ανάγνωση τάχθηκε η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ και έτσι το νομοσχέδιο θα συζητηθεί σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης.

Δεκαήμερο για γερά νεύρα από σήμερα στη Bουλή
Στα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης  επικρατεί ανησυχία για την εξέλιξη της κρίσιμης ψηφοφορίας , καθώς βουλευτές και από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν εκφράσει δημόσια τις διαφωνίες τους με διατάξεις, όπως αυτή που αφορά την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας.  Συνεργάτες τόσο του πρωθυπουργού όσο και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους βουλευτές που θεωρούνται επίφοβοι, τονίζοντάς τους την κρισιμότητα της συγκεκριμένης ψηφοφορίας.

Η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ξεκινάει στις 10 το πρωί, ενώ την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια του Σώματος. Θεωρείται βέβαιο πως θα τεθεί θέμα ονομαστικής ψηφοφορίας από την αντιπολίτευση για σειρά άρθρων (κατάργηση δημοτικής αστυνομίας και σχολικών φυλάκων, κατώτατος μισθός και συμβασιούχοι δημοσίου), η οποία και τοποθετείται για το βράδυ της Τετάρτης.

Μια ώρα νωρίτερα, στις 9 το πρωί ολοκληρώνεται η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τη νέα ΕΡΤ, τη ΝΕΡΙΤ στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, ενώ η ψήφισή του αναμένεται να γίνει την Πέμπτη από την Ολομέλεια της Βουλής.

Για την Δευτέρα έχει προγραμματιστεί η συζήτηση επί του πορίσματος της προανακριτικής επιτροπής για τον Γ. Παπακωνσταντίνου σχετικά με την λίστα Λαγκάρντ, η οποία θα κλείσει με την μυστική ψηφοφορία για την παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών στη Δικαιοσύνη.

Η Ολομέλεια της Βουλής θα «κατεβάσει ρολά» την ερχόμενη Παρασκευή 21 Ιουλίου, όπου αναμένεται να συζητηθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το λουκέτο στην ΕΡΤ.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By