Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Έντονες απώλειες για τη Wall Street λόγω της Κίνας

Πτώση άνω του 1% για τους τρεις δείκτες

stocks

Τα οικονομικά δεδομένα που ανακοινώθηκαν για την αμερικανική οικονομία νωρίτερα μέσα στην Πέμπτη δεν κατάφεραν να τονώσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall Street, καθώς η σημαντική υποχώρηση στη βιομηχανική παραγωγή της Κίνας ήρθε να εντείνει τις ανησυχίες για την οικονομία του ασιατικού «γίγαντα» (το Πεκίνο είχε ανακοινώσει σημαντική πτώση των εξαγωγών το περασμένο Σαββατοκύριακο).

Σημειώνουμε ότι η Κίνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Αμερικής.

Ο Dow Jones έπεσε 1,3% στις 16.177 μονάδες.

Ο Nasdaq υποχώρησε 1,4% στις 4.260 μονάδες.

Ο S&P 500 έχασε 1,1% στις 1.846 μονάδες.

 

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τις ΗΠΑ έδειξαν ότι οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν 0,3% σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση το Φεβρουάριο, σημειώνοντας άνοδο για πρώτη φορά τους τελευταίους τρεις μήνες, όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εμπορίου. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση 0,2%.

Οι πωλήσεις λιανικής αντιστοιχούν στο ένα τρίτο των καταναλωτικών δαπανών, και είναι ο κύριος μοχλός οικονομικής ανάπτυξης.

Την ίδια στιγμή οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν σε χαμηλό τριών μηνών την προηγούμενη εβδομάδα σε μια νέα ένδειξη σταθεροποίησης της αγοράς εργασίας μετά τις αρνητικές επιπτώσεις της κακοκαιρίας του χειμώνα.

Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας μειώθηκαν κατά 9.000 και διαμορφώθηκαν στις 315.000 την εβδομάδα που έληξε στις 8 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.

Το μέγεθος αυτό είναι το χαμηλότερο από τα τέλη Νοεμβρίου και σημαντικά χαμηλότερο των εκτιμήσεων των οικονομολόγων που τοποθετούσαν τις νέες αιτήσεις στια 330.000.

Αύξηση 0,4% σημείωσαν παράλληλα τα αποθέματα των αμερικανικών επιχειρήσεων τον Ιανουάριο σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για άνοδο 0,5%.

Την ίδια στιγμή οι πωλήσεις των επιχειρήσεων υποχώρησαν 0,9% τον Ιανουάριο.

 

By