Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

«Έξυπνα» ρούχα για πρόωρα μωρά

Πολωνοί επιστήμονες προσπαθούν να μειώσουν τους κινδύνους για τα πρόωρα μωρά

babyΣύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 15 εκατομμύρια μωρά, κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο γεννιούνται πρόωρα. Ένα εκατομμύριο από αυτά τα μωρά πεθαίνουν, αμέσως μόλις γεννηθούν. Αναρίθμητα άλλα αντιμετωπίζουν κάθε είδους προβλήματα υγείας, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στις οικογένειές τους, αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Πολωνοί επιστήμονες προσπαθούν να μειώσουν,τώρα, τους κινδύνους για τα πρόωρα μωρά. Μέχρι σήμερα, δεν υπήρχαν ειδικά ρούχα για να προστατεύουν τα νεογέννητα, όταν εγκαταλείπουν την κοιλιά της μητέρας τους.

Η συγκεκριμένη επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Λοτζ ανέπτυξε ένα είδος έξυπνου ρούχου, που αποτελείται από δύο στρώματα: το παραδοσιακό ύφασμα και μια μεμβράνη που βοηθά να σταματήσει η υπερβολική εφίδρωση.

«Αυτό το έξυπνο ύφασμα προστατεύει το μωρό. Πρώτα από όλα όμως φροντίζει διάφορα ζητήματα. Σταματά τον ιδρώτα που αποβάλλει το παιδικό σώμα, κυρίως τις πρώτες ώρες, μετά τη γέννηση και πριν το μωρό εισαχθεί στη θερμοκοιτίδα. Το παιδί πρέπει να υποβληθεί σε εξετάσεις και στη συνέχεια να οδηγηθεί στη θερμοκοιτίδα. Είναι η στιγμή όπου η υπερβολική εφίδρωση πρέπει να σταματήσει» αναφέρει η ερευνήτρια Έβα Σκρζετούσκα.

Οι επιστήμονες κάνουν τις δοκιμές τους σε μια μικρή κούκλα που είναι εφοδιασμένη με αισθητήρες που προκαλούν τις ίδιες σωματικές αντιδράσεις και παράγουν το ίδιο ποσό ιδρώτα με αυτόν ενός νεογέννητου.Τα πρόωρα μωρά έχουν επίσης θέματα με το δέρμα τους, με αποτέλεσμα αν έρθουν σε επαφή με ακατάλληλα ρούχα, να κινδυνεύουν.

Οι δοκιμές στα υφάσματα θα ολοκληρωθούν σε δύο χρόνια, οπότε θα ξεκινήσει και το στάδιο παραγωγής των έξυπνων αυτών ρούχων. Οι γιατροί ελπίζουν ότι αυτά τα νέα ρούχα που έχουν σχεδιαστεί ώστε να κρατούν σταθερή τη θερμοκρασία των μωρών στα επιθυμητά επίπεδα, θα βοηθήσουν αποφασιστικά τις μονάδες εντατικής φροντίδας των πρόωρων μωρών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By