Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Έπαινοι ΔΝΤ στην κυβέρνηση για τον τομέα των φορολογικών εσόδων

Πρόοδο της ελληνικής κυβέρνησης στον τομέα των φορολογικών εσόδων βλέπει το ΔΝΤ.

fosphotos.com | Consilium of the EE
fosphotos.com | Consilium of the EE

Η έκθεση του ΔΝΤ επαινεί για πρώτη φορά την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την υλοποίηση δράσεων για τον φορολογικό και εισπρακτικό μηχανισμό και την ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιων Εσοδων, σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής».

Η μελέτη που ακολουθεί τους επαίνους που απέδωσε η Τρόικα κατά EuroWorking Group της περασμένης Δευτέρας, για την ορθή δημοσιονομική διαχείριση και για την αντιμετώπιση των σημαντικών θεμάτων από την ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έκθεση, γίνεται θετική αναφορά σε δράσεις που ολοκληρώθηκαν ή που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως η σύσταση ειδικής υπηρεσίας φορολογικού ελέγχου, η οποία έχει σκοπό τον έλεγχο φορολογουμένων μεγάλου πλούτου, η σύσταση Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων και η αυτονόμηση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων.

Πάντως, δεν απουσιάζουν και ορισμένες επισημάνσεις, με τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ να τονίζουν την ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων σε ορισμένες κατηγορίες φορολογούμενων, ιδιαίτερα τους φορολογούμενους μεγάλου πλούτου και τους αυτοαπασχολούμενους.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται η ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

By