Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Έπεσαν οι πρώτες σφαίρες στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα

Επίθεση ενόπλων σε ουκρανικό φυλάκιο στη ρωσική μεθόριο

Ukraine
Περίπου 40 ένοπλοι άνδρες επιτέθηκαν σήμερα σε ένα ουκρανικό συνοριακό φυλάκιο στη μεθόριο με τη Ρωσία και προσπάθησαν να το θέσουν υπό τον έλεγχό τους, όμως απωθήθηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις, ανακοίνωσε η υπηρεσία φύλαξης των συνόρων από το Κίεβο.

Η υπηρεσία ανέφερε ότι δύο φορτηγάκια έφτασαν στα σύνορα με τη Ρωσία στο μεθοριακό πέρασμα της ανατολικής επαρχίας Λουγκάνσκ. Οι άνδρες που επέβαιναν σε αυτά βγήκαν από τα οχήματα, περικύκλωσαν το φυλάκιο και αφού έστρεψαν τα τουφέκια τους εναντίον των φρουρών τούς ζήτησαν να παραδώσουν τα όπλα τους.

Οι συνοριοφύλακες αρνήθηκαν και άνοιξαν πυρ, ενώ οι ένοπλοι απάντησαν ρίχνοντας βόμβες μολότοφ. Η επίθεση τερματίστηκε με την αποχώρηση των ενόπλων.

Η υπηρεσία φύλαξης συνόρων επεσήμανε ότι λαμβάνονται μέτρα για την ενίσχυση του φυλακίου.

Τατάροι: Κατακτητές οι Ρώσοι στην Κριμαία

Ο ηγέτης των Τατάρων της Κριμαίας κάλεσε την Πέμπτη τη διεθνή κοινότητα να μην τους ξεχάσει μετά την (αναγκαστική) προσάρτηση στη Ρωσία.

«Είμαστε ανήσυχοι καθώς, με τις πρόσφατες ενέργειες της Ρωσίας, η κατάληψη της Κριμαίας από τη Ρωσία έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα, μπροστά στην δυνητική απειλή οι ρωσικές δυνάμεις να εισβάλουν στην ανατολική μεθόριο της Ουκρανίας» υποστήριξε στη Βιέννη ο Μουσταφά Τζεμίλεφ, ο αρχηγός της μουσουλμανικής μειονότητας των Τατάρων της Κριμαίας.

«Εμείς θέλουμε να είμαστε μέρος του ουκρανικού έθνους, απορρίπτουμε αυτήν την προσάρτηση» τόνισε ο ίδιος, παρά το άνοιγμα αλλά και τις δεσμεύσεις παραχωρήσεων προς την μειονότητα των Τατάρων, του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλάντιμιρ Πούτιν.

«Ελπίζουμε ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα ξεχάσει τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας» προσέθεσε ο Τζεμίλεφ κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με δημοσιογράφους που οργάνωσε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

ukraine800_240414

Οι Τάταροι, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 12% του πληθυσμού της χερσονήσου στη νότια Ουκρανία και στο σύνολό τους τάσσονται υπέρ της κυβέρνησης του Κιέβου (παρόλο που τους δόθηκε από τη Μόσχα η επιλογή της ρωσικής υπηκοότητας) «εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους», δήλωσε ο ηγέτης τους.

«Υπάρχει μια νέα τάση, να εκδιωχθούν εκτός της Κριμαίας οι Τάταροι της Κριμαίας που δεν αναγνωρίζουν την προσάρτηση» υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο Τζεμίλεφ είπε ακόμη πως δεν διακρίνει μέχρι στιγμής ενδείξεις γα την ενδεχόμενη διάλυση του κοινοβουλίου των Τατάρων, του Μετζλίς, όμως βρίσκεται σε επαγρύπνηση: «Μπορείτε να αναμένετε τα πάντα εκ μέρους των κατοχικών δυνάμεων».

«Δεν θα αφήσουμε τον κατακτητή ήσυχο»

Στον Τζεμίλεφ, Ουκρανό βουλευτή και μια προσωπικότητα με μεγάλο κύρος μεταξύ των Τατάρων, έχει απαγορευτεί η πρόσβαση στην Κριμαία από τις τοπικές αρχές.

Μια προσπάθειά του να μεταβεί στην περιοχή το Σαββατοκύριακο απέτυχε, ενώ είχε αποτέλεσμα να προκληθούν συγκρούσεις μεταξύ Τατάρων και των αρχών της Κριμαίας στα σύνορα.

Ο ίδιος διατρανώνει την πρόθεσή του να επιχειρήσει και πάλι να επιστρέψει στην χερσόνησο: «Δεν θα αφήσουμε τον κατακτητή ήσυχο», είπε.

By