Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Έπιασαν «κοριούς» 35 ξένοι ηγέτες

O Guardian υποστηρίζει ότι η NSA «κρυφάκουγε»35 ηγέτες σε όλο τον κόσμο

nsa770_241013
Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές κλήσεις 35 ξένων ηγετών, υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Guardian επικαλούμενη ένα απόρρητο έγγραφο που έφερε στη δημοσιότητα ο πρώην τεχνικός σύμβουλος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Έντουαρντ Σνόουντεν.

Τα ονόματα των ηγετών αυτών δεν αναφέρονται στο έγγραφο. Σύμφωνα με την εφημερίδα ένας μη κατονομαζόμενος Αμερικανός αξιωματούχος παρέδωσε στην NSA τους τηλεφωνικούς αριθμούς τους αφού η υπηρεσία ζήτησε από άλλες αμερικανικές κρατικές υπηρεσίες να της αποκαλύψουν τις πληροφορίες που διέθεταν για ξένους πολιτικούς, ώστε να εντάξει τα τηλέφωνά τους στο σύστημα παρακολούθησης που είχε θέσει σε λειτουργία.

Την Τετάρτη η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι διαθέτει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι αμερικανικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν το κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

Το υπόμνημα που διέρρευσε μέσω του Σνόουντεν χρονολογείται από τον Οκτώβριο του 2006 και σύμφωνα με αυτό από τις παρακολουθήσεις δεν προέκυψαν σημαντικές, αξιοποιήσιμες πληροφορίες.

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By