Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Έπιασε δουλειά η Blackrock

Nωρίτερα, από ότι αναμενόταν, ο νέος διαγνωστικός έλεγχος των ελληνικών τραπεζών

Tου Νίκου Φιλιππίδη

© FOSPHOTOS Alexandros Katsis
© FOSPHOTOS Alexandros Katsis

Με την αναζήτηση αναλυτικών στοιχείων για την πορεία των δανείων, εξυπηρετούμενων και μη εξυπηρετούμενων, ξεκίνησε πολύ νωρίτερα από ότι αναμενόταν ο νέος διαγνωστικός έλεγχος των ελληνικών τραπεζών, από την Blackrock.

Δύο σχεδόν χρόνια μετά την έναρξη του τελευταίου ελέγχου, ο οποίος κατέληξε στην πετυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, οι ελεγκτές της εταιρείας έπιασαν πάλι δουλειά, αναζητώντας τις νέες κεφαλαιακής ανάγκες των τραπεζών, βάσει ακραίων σεναρίων ανάλογων με αυτά που θα υπάρξουν κατά τα stress tests (τεστ αντοχής) του Φθινοπώρου.

Βάσει του μνημονίου, τα αποτελέσματα της νέας διαγνωστικής μελέτης θα πρέπει να έχουν ανακοινωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ ανάλογα τεστ έχουν προγραμματιστεί να γίνουν πανευρωπαϊκά και από την European Banking Authority (EBA). H επίσπευση των ελέγχων γίνεται εξαιτίας της επιδείνωσης της πορείας των «κόκκινων δανείων», καθώς οι επισφάλειες κινούνται σχεδόν στο 30% των δανείων ή περίπου στα 70 δισ. ευρώ.

Το 2012 βγήκαν στο «κόκκινο» δάνεια ύψους άνω των 65 δισ. ευρώ ή το 24,6% των συνολικών χορηγήσεων, ενώ με βάση τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2013 της Τράπεζας της Ελλάδος, οι επισφάλειες για τις τράπεζες στο τέλος Μαρτίου έφτασαν στο 27,8%. Στα επιμέρους, ποιοτικά χαρακτηριστικά, ως μη εξυπηρετούμενα δάνεια εμφανίστηκαν το 27,5% των επιχειρηματικών δανείων, το 22,9% των στεγαστικών και το 42,4% των καταναλωτικών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By