Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Έρευνα για τις μίζες ζητά η γερμανική Wegmann

Για την αγορά των τεθωρακισμένων Leopard 2 ο λόγος

leopard2a6-tank

Η Γερμανική εταιρεία εξοπλισμών Krauss-Maffei Wegmann (KMW) ανέθεσε σε επιτροπή ανεξάρτητων ειδικών έρευνα για διαφθορά.

Αποκλειστικό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung αναφέρει πως η εταιρεία οπλικών συστημάτων KMW δελέασε την Ελλάδα για την αγορά των τεθωρακισμένων Leopard 2 με αντάλλαγμα διαφιλονικούμενα αντισταθμιστικά οφέλη. Η εταιρεία ανέθεσε σχετική έρευνα σε επιτροπή ανεξάρτητων ειδικών.

Με αυτό τον τρόπο έδωσε μία πρώτη απάντηση στις κατηγορίες περί διαφθοράς που προκύπτουν εναντίον της από τα πρωτόκολλα ανακρίσεων που έχουν στα χέρια τους οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα του Μονάχου, οι νέες αμφιβόλου χαρακτήρα πρακτικές που έρχονται στο φως αφορούν στη συμφωνία πώλησης 170 τεθωρακισμένων οχημάτων τύπου Leopard 2 στην Ελλάδα, συνολικής αξίας 1,7 δισ. ευρώ, το 2003. 

Ως αντάλλαγμα, η KMW συμφώνησε να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στη χώρα και να προσελκύσει έτσι νέους επενδυτές.

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει επίσης πως η συμφωνία για τα επίμαχα ανταποδοτικά οφέλη δεν θα έκλεινε εάν δεν είχε παρέμβει έστω και εν μέρει ο Έλληνας επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος, ο οποίος εκπροσωπεί την KMW. Αυτό επιβεβαιώνεται και από έγγραφα που έχει στην κατοχή της η εφημερίδα του Μονάχου,η οποία εκτιμά ότι μέσω του Θωμά Λιακουνάκου ενδέχεται να διοχετεύθηκαν μίζες στην Ελλάδα. Ο επιχειρηματίας φέρεται να δωροδόκησε με 600.000 ευρώ τον πρώην αναπληρωτή Διευθυντή Εξοπλισμών του υπουργείο Άμυνας, Αντώνιο Κάντα, κάτι το οποίο κατέθεσε και ο ίδιος στις ελληνικές εισαγγελικές αρχές, αν και διαψεύδεται αυτό από το Θωμά Λιακουνάκο.

Τα ανταποδοτικά οφέλη που φέρεται να υποσχέθηκε στην Ελλάδα η KMW για την αγορά των Leopard 2 συμπεριλάμβαναν, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, περισσότερες από 30 συνεργασίες σε πρότζεκτ με ελληνικές εταιρείες. Μεταξύ αυτών επρόκειτο για την παραγωγή οπλικών συστημάτων, την έρευνα και την κατασκευή εγκαταστάσεων παραγωγής. Επίσης, η συμφωνία φέρεται να περιλάμβανε και τη διάθεση κεφαλαίων για τη βελτίωση των καταλυμάτων για τους Έλληνες στρατιώτες. Η KMW υποσχέθηκε να δρομολογήσει αυτές τις συνεργασίες, που προέβλεπαν την ανάθεση έργων σε ελληνικές εταιρείες από εταιρείες του εξωτερικού .

(Visited 1 times, 1 visits today)
By