Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Έριξαν το άγαλμα του Λένιν στο Κίεβο

 Oργισμένοι είναι οι Ουκρανοί διαδηλωτές από την απόφαση της κυβέρνησης να επιδιώξει στενότερες οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία

victor-ukraineA

Εκατοντάδες χιλιάδες φιλοευρωπαίοι Ουκρανοί συγκεντρώθηκαν σήμερα στο κέντρο του Κιέβο για να ζητήσουν την αποχώρηση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς από την εξουσία, σε μία νέα επίδειξη δύναμης που σφραγίσθηκε από το συμβολικό γκρέμισμα ενός αγάλματος του Λένιν.

Κρατώντας ουκρανικές και ευρωπαϊκές σημαίες 250.000 έως 300.000 διαδηλωτές κατέκλυσαν την Πλατεία της Ανεξαρτησίας και τους γύρω δρόμους φωνάζοντας «παραίτηση».

Οι οργανωτές δήλωσαν ότι οι διαδηλωτές έφθαναν το ένα εκατομμύριο, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι αριθμούσαν 60.000.

Σε μία συμβολική κίνηση προς τη Μόσχα τριάντα διαδηλωτές γκρέμισαν και έσπασαν το άγαλμα του Λένιν που βρίσκεται στο κέντρο του Κιέβου και χρησίμευε ως σημείο αναφοράς των εγχώριων κομμουνιστών.

Δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters που βρισκόταν επί τόπου είδε διαδηλωτές να διαλύουν με αξίνες το άγαλμα, αφού πρώτα το είχαν ρίξει στο έδαφος με σκοινιά και  μεταλλικές μπάρες. Είχε προηγηθεί αντικυβερνητική διαδήλωση με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By