Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Έρχεται αναβάθμιση της Ελλάδας από τον Moody’s

«Προάγγελος» για την απόφαση του οίκου οι αξιολογήσεις για Alpha Bank – Τράπεζα Πειραιώς

xrimatistirio570

Στην αναβάθμιση της Ελλάδας αναμένεται να προχωρήσει σήμερα Παρασκευή οίκος αξιολόγησης Μοοdy’s.

Μάλιστα, ήδη από χθες ο Moody’s χαρακτήρισε θετική («credit positive») την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και το πράσινο φως της ευρωζώνης για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Παράλληλα όμως προειδοποίησε ότι το πολιτικό ρίσκο είναι υψηλά λόγω ευρωεκλογών και δημοτικών εκλογών, μετά και τη συρρίκνωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Ο οίκος εκτιμά ότι οι μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν την περασμένη Κυριακή (με το πολυνομοσχέδιο) θα συνεισφέρουν θετικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, την οποία ωστόσο ο ίδιος προβλέπει να διαμορφώνεται φέτος στα ασθενικά επίπεδα του 0,3% (έναντι 0,6% της κυβερνητικής πρόβλεψης).

Ο οίκος αξιολόγησε θετικά τις αυξήσεις κεφαλαίου των Alpha Bank και Πειραιώς (Credit positive) εκτιμώντας πως βοηθούν τις δύο τράπεζες να ανταποκριθούν στις επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες που απαιτεί η Τράπεζα της Ελλάδος και τους δίνουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τις προνομιούχες μετοχές, λέει η έκθεση του διεθνούς οίκου.

Η Moody’s εκτιμά πως οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θα μειώσουν το μερίδιο του ΤΧΣ στην Πειραιώς στο 67,3% από 80,9% και στην Alpha Bank στο 69,9% από 81,7%. Τέλος, ανέφερε πως η αυξημένη διασπορά (free float) θα διευκολύνει και θα επισπεύσει τη μετάβαση των τραπεζών σε ιδιωτικά χέρια.

By