Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Έρχεται ευνοϊκή ρύθμιση για την προσωρινή σύνταξη

Πάνω από 360.000 αιτήσεις για συντάξεις και εφάπαξ είναι σε εκκρεμότητα

ergasias asfalisi
© FOSPHOTOS Alexandros Katsis

Δύο ευνοϊκές ρυθμίσεις για την προσωρινή σύνταξη και την συνταξιοδότηση των αγροτών αναμένεται να περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, που θα κατατεθεί το Δεκέμβριο στη Βουλή.

Η προσωρινή σύνταξη, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, θα καταβάλλεται ακόμα και σε 45 ημέρες από την υποβολή της αίτησης και θα φτάνει πλέον το 95% του ποσού που αντιστοιχεί στον ασφαλισμένο. Η ρύθμιση θα περιορίσει την οδύσσεια που βιώνουν οι ασφαλισμένοι, περιμένοντας ακόμα και δύο χρόνια για την έκδοση της οριστικής συνταξιοδοτικής απόφασης. Να σημειώσουμε ότι σήμερα είναι σε εκκρεμότητα πάνω από 360.000 αιτήσεις για συντάξεις και εφάπαξ από τα Ταμεία.

Σε περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης -δηλαδή όπου υπάρχει συνεργασία τουλάχιστον δύο Ταμείων- ο χρόνος της αναμονής δεν μπορεί να ξεπερνά τις 75 ημέρες.

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει επίσης τη δυνατότητα συνταξιοδότησης των αγροτών στα 62 έτη, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει 40 έτη ασφάλισης, σύμφωνα με τη δέσμευση της Κυβέρνησης για ίση μεταχείριση των ασφαλισμένων του ΟΓΑ, σε σχέση με τους λοιπούς ασφαλισμένους.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By