Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Έρχεται η τρόικα, stop

Η ρεαλιστική και ψύχραιμη διαπραγμάτευση του Στουρνάρα και η συνεχιζόμενη κόντρα ΔΝΤ- Κομισιόν φόντο των συζητήσεων

 

elladaΜετά από ένα πολυήμερο θρίλερ σχετικά με την άφιξη της τρόικας, ο  Πολ Τόμσεν έρχεται αύριο Δευτέρα στην Αθήνα, εν μέσω των αντιδράσεων της κυβερνητικής πλειοψηφίας στον ενιαίο φόρο ακινήτων και τη λήψη νέων μέτρων και ενώ παραμένει ανοιχτή η κόντρα Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου- Κομισιόν, με την Αθήνα να βρίσκεται στη μέση.

Η κυβέρνηση από τις ηρωικές δηλώσεις περί «αντάρτικου» και πολιτικής διαπραγμάτευσης, έχει χαμηλώσει τους τόνους και μιλά τώρα για νηφάλια συζήτηση, που δεν θα έχει πολεμικό χαρακτήρα. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στην Καθημερινή της Κυριακής πως «Σε όλα τα θέματα υπάρχουν λύσεις, αρκεί να υπάρχει ρεαλισμός απ’ όλες τις πλευρές, ευελιξία και κοινός νους», αλλά και η βεβαιότητα που εκφράζει ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία για επίτευξη συμβιβασμού.

Αθήνα και τρόικα πρέπει να συμβιβαστούν ειδικότερα πρώτα από όλα όσον αφορά στο πόσο είναι τελικά το δημοσιονομικό κενό. Η κυβέρνηση επιμένει πως δεν απαιτούνται μέτρα 2,5 με 2,9 δισ ευρώ, αλλά πως το δημοσιονομικό κενό καλύπτεται με τις παρεμβάσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ στο ασφαλιστικό. Σε αυτό προσθέτει την εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ από την πλήρη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, που έχει καθυστερήσει. Παράλληλα επιδιώκει, μεταξύ άλλων, να υπάρξει άμεσα αποδοχή για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους τουλάχιστον 344 εκατ. ευρώ εφέτος.

Τα επιχειρήματα της Αθήνας απέναντι στην τρόικα είναι τρία: Πρώτον το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι τα έσοδα του 2013 θα είναι καλύτερα από το αναμενόμενο. Δεύτερον, η ύφεση εκτιμάται ότι θα είναι χαμηλότερη του αναμενόμενου. Τρίτον, αντί για λήψη νέων οριζόντιων μέτρων, θα προωθηθούν δραστικές περικοπές στα έξοδα ΔΕΚΟ και δήμων.

Όσον αφορά στα προαπαιτούμενα υπάρχει πλήρης διάσταση απόψεων κυβέρνησης- τρόικας για τις αμυντικές βιομηχανίες. Η κυβέρνηση έχει προτείνει τον διαχωρισμό του στρατιωτικού από το πολιτικό σκέλος για τις αμυντικές βιομηχανίες και τη συνέχιση λειτουργίας του πρώτου, ενώ για τη ΛΑΡΚΟ ζητεί να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης, με τη διατήρηση μέρους των εργαζομένων της. Στον αντίποδα, η τρόικα η τρόικα επιζητεί ουσιαστικά το «λουκέτο» για τα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ, αμφισβητώντας την υλοποίηση των παραγγελιών από το εξωτερικό, αλλά και τους λόγους άμυνας που προβάλλει η κυβέρνηση. Για τη ΛΑΡΚΟ, δέχεται την ιδιωτικοποίησή της, αλλά με βάση το «μοντέλο ΕΡΤ».

Oι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έχουν ακόμη αποδεχθεί τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς για παράταση της προθεσμίας του δεύτερου κύματος κινητικότητας μετά το Δεκέμβριο, αλλά και για το ποιοι θα συμπεριληφθούν στις απολύσεις ώστε να κλείσει ο στόχος των 4.000 απολύσεων το 2013 (συμβασιούχοι του δημοσίου, απολυμένοι των αμυντικών βιομηχανιών).

H κυβέρνηση πρέπει, να πείσει την τρόικα ότι αφενός καλύφθηκε ο στόχος των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, με την ένταξη των υπαλλήλων στα ΑΕΙ, ο οποίος και αποτελεί το πρώτο «κύμα» (έπρεπε να έχει υλοποιηθεί, βάσει του Μνημονίου, έως το τέλος του Σεπτεμβρίου). Και αφετέρου, ότι πρέπει να υπάρξει δίμηνη παράταση για το δεύτερο «κύμα» (με επίσης 12.500 δημοσίους υπαλλήλους), που, σύμφωνα επίσης με το Μνημόνιο, πρέπει να υλοποιηθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου. Ταυτόχρονα, επιζητεί να προσμετρηθούν στον συνολικό αριθμό των απολύσεων, αυτές των εργαζομένων στην ΕΡΤ, των επίορκων και των υπαλλήλων των ΝΠΙΔ που θα συγχωνευθούν ή θα κλείσουν.

Η τρόικα φτάνει στην Αθήνα με ανοιχτό το θέμα του ενιαίου φόρου ακινήτων, που αποτελεί προαπαιτούμενο, γεγονός που προκαλεί δυσαρέσκεια στους δανειστές. Για αυτό και η κυβέρνηση έχει στείλει με κάθε τρόπο το μήνυμα, πως όποιες αλλαγές και εάν γίνουν με βάση τις προτάσεις των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, οι δημοσιονομικοί στόχοι παραμένουν αδιαπραγμάτευτοι: Ο τελικός φόρος θα πρέπει να φέρει 2,9 δισ στα ταμεία, με ονομαστικό στόχο 3,5 δισ. ευρώ.

Η τρόικα ζητά: Πρώτον αφενός να ληφθούν μέτρα ύψους 2- 2,5 δισ. ευρώ το 2014 (το Μνημόνιο αναφέρει ότι με τον προϋπολογισμό 2014 πρέπει να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ). Και δεύτερον από τώρα επακριβώς και να ψηφιστούν από τη Βουλή (πιθανόν μέσω του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου) τα συνολικά μέτρα για τη διετία 2015- 2016 (με πιθανή, πάντως, ρήτρα μη εφαρμογής τους, εάν νεώτερα στοιχεία καταδείξουν ότι δεν είναι απαραίτητα), κάτι που δεν δέχεται η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι είναι πολύ νωρίς.

Εάν η τρόικα επιμένει στη λήψη μέτρων, τότε ενδεχομένως η μόνη διέξοδος από το αδιέξοδο θα είναι η παράταση των διαπραγματεύσεων με νέο γύρο συζητήσεων το Δεκέμβριο και μετάθεση της λήψης αποφάσεων για το χρηματοδοτικό κενό του 2014 σε δεύτερο χρόνο, μέσω ενός συμπληρωματικού προϋπολογισμού τον Απρίλιο. Κάτι που μεταθέτει, αλλά δε λύνει τα προβλήματα της κυβέρνησης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By