Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Έρχεται μείωση των επιτοκίων;

H ισοτιμία EUR/USD υποχώρησε κάτω από το 1,30 για πρώτη φορά σε διάστημα δύο εβδομάδων.

ECB 4Διπλό ήταν το «χτύπημα» που δέχτηκε σήμερα το ευρώ: από τη μια πλευρά τα απογοητευτικά στοιχεία μεταποίησης και υπηρεσιών σε Γερμανία και Ευρωζώνη (δείκτες PMI) και από την άλλη πλευρά οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ για ορατή την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων, αναφέρει σε ανάλυσή της η FXCM.

Ως αποτέλεσμα η ισοτιμία EUR/USD υποχώρησε κάτω από το 1,30 για πρώτη φορά σε διάστημα δύο εβδομάδων αν και οι σημαντικότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών διαπραγματεύονται με άνοδο.

Η απρόσμενη πτώση των δεικτών PMI στη Γερμανία σε περιβάλλον συρρίκνωσης αλλά και η επιδείνωση των αντίστοιχων PMI στην Ευρωζώνη οδηγούν πλέον πολλούς οίκους στο να αναθεωρούν τις εκτιμήσεις τους για τα επιτόκια της ΕΚΤ στο άμεσο μέλλον μετά μάλιστα και το πλήθος δηλώσεων κορυφαίων αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας που προετοιμάζουν τις τελευταίες ημέρες το έδαφος για κάτι τέτοιο, ενώ μιλούν για επιδείνωση των προοπτικών της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ειδικότερα σήμερα η Credit Suisse αναμένει μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης.

Αν και μια μείωση των επιτοκίων δεν θα έχει άμεσα αποτελέσματα στην οικονομική εξομάλυνση της Ευρωζώνης, θα οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα το ευρώ-δολάριο προς όφελος του κλάδου των εξαγωγών.

Παρ’ όλα αυτά, οι αγορές ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας δείχνουν επιστροφή της εμπιστοσύνης . Η αποδόσεις των 10ετών ισπανικών και ιταλικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει σε χαμηλά 18 μηνών με τις δεύτερες να διαπραγματεύονται κάτω από το 4,0% για πρώτη φορά από το Νοέμβριο του 2010.

Η Ισπανία πούλησε ομόλογα αντλώντας συνολικά 3,01 δισ. ευρώ έναντι ανώτατου στόχου 3 δισ. ευρώ. Η δημοπρασία στεύθηκε με επιτυχία παρά προηγούμενη ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της χώρας για πιθανή πτώση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο κατά ένα επιπλέον 0,5% σε σχέση με το προηγούμενο.

Πιέσεις δέχτηκε και η στερλίνα έναντι του δολαρίου μετά τα στοιχεία μεταποίησης στην Ευρωζώνη, υποχωρώντας για λίγο κάτω από το 1,5200 για πρώτη φορά σε δύο εβδομάδες.

By