Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, 2022

Έρχεται «μπαράζ» πλειστηριασμών ακινήτων

spitia agora

Οι καταχωρίσεις ακινήτων που θα βγουν σε πλειστηριασμό αυξάνονται καθημερινά

fosphotos.com, Panayiotis Tzamaros
fosphotos.com, Panayiotis Tzamaros

Η αγορά ακινήτων είναι σε βαθιά κρίση. Οι αντικειμενικές αξίες βρίσκονται σε εξωπραγματικά επίπεδα, ο νόμος ορίζει τιμή εκκίνησης για τον πλειστηριασμό την «τρελή» αντικειμενική αξία.

Σε αυτό το περιβάλλον, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων βρίσκεται λίγο-πολύ σε κατάσταση ομηρίας λόγω αντικειμενικών και κρίσης, έναντι του ενδεχoμένου να εισπράξει έσοδα από ακίνητα μεγαλοοφειλετών που βγαίνουν στο σφυρί.

Στην ιστοσελίδα της ΓΓΔΕ publicrevenue.gr, οι καταχωρίσεις ακινήτων που θα βγουν σε πλειστηριασμό αυξάνονται καθημερινά. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογουμένων μεγαλώνουν (πλησιάζουν τα 70 δισ. ευρώ σωρευτικά), τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης επιστρατεύονται μπας και εισρεύσουν λεφτά στο ταμείο. Οι κατασχέσεις κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων είναι στην ημερήσια διάταξη.

Κάπως έτσι, μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλων Επιχειρήσεων, οι ΦΑΕ και άλλοι ελεγκτικοί μηχανισμοί της ΓΓΔΕ προωθούν πλειστηριασμούς 37 ακινήτων.

Μονοκατοικίες, μεζονέτες, διαμερίσματα, ένα λατομείο, ένα ξενοδοχείο και πολλά αγροτεμάχια παρουσιάζονται (προσωρινά χωρίς φωτογραφίες) με πλήρη στοιχεία για κάθε ένα και για τον οφειλέτη. Αφορούν κυρίως φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 300.000 ευρώ, μεταξύ αυτών και γνωστούς επιχειρηματίες, άλλους θύματα της κρίσης κι άλλουςπου βαρύνονται με πράξεις φοροδιαφυγής.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γνωστού επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στον κλάδο των κατασκευών. Η ΦΑΕ Θεσσαλονίκης προχωρά σε πλειστηριασμό ενός διαμερίσματος 163 τ.μ στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη, στον έβδομο όροφο με τιμή εκκίνησης τις 650.000 ευρώ.

Το τίμημα για τις σημερινές συνθήκες της αγοράς είναι απαγορευτικό για να ολοκληρωθεί «επιτυχώς» για τη ΓΓΔΕ ο πλειστηριασμός.

Ο νόμος όμως ορίζει ότι η πρώτη τιμή δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη της αντικειμενικής και κάπως έτσι, μέχρι να αλλάξει ο νόμος – με δεδομένο ότι οι αντικειμενικές σχεδιάζεται να αναπροσαρμοστούν το 2016- το αποτέλεσμα του πλειστηριασμού είναι μάλλον προδιαγεγραμμένο.

Το υπουργείο Οικονομικών, έχει ήδη συμφωνήσει με την τρόικα ότι εφεξής η πρώτη τιμή σε πλειστηριασμούς ακινήτων λόγω χρεών προς το Δημόσιο, θα περιοριστεί στα δύο τρίτα της αντικειμενικής αξίας. Αν στην πρώτη τιμή δεν υπάρχει ενδιαφέρον, τότε το δεύτερο «χτύπημα» μπορεί να γίνει στο μισό της αντικειμενικής αξίας και αν και πάλι δεν υπάρχει ενδιαφέρον τότε με απόφαση δικαστηρίου μπορεί να οριστεί ακόμα χαμηλότερη τιμή.

Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να αποτυπωθούν σε νομοθετική διάταξη, προσεχώς στη Βουλή, προκειμένου να ενεργοποιηθούν.

Μέχρι τότε, η ΓΓΔΕ θα ψάχνει ενδιαφερόμενους μεταξύ άλλων για γωνιακό ακίνητο στο Κολωνάκι με τιμή εκκίνησης 4,168 εκατ. ευρώ, για οικόπεδο 238 τ.μ με οικοδομή στα Βριλήσσια έναντι 480.000 ευρώ και για αγροτεμάχιο 3 στρεμμάτων στη θέση Πουρνάρι Πυλαίας Θεσσαλονίκης έναντι 400.000 ευρώ.

Πηγή: Euro2day

(Visited 1 times, 1 visits today)
By