Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Έρχεται νέα περικοπή στα εφάπαξ 20 – 40%

Στο υπουργείο Εργασίας ερευνούν τρόπο να αλλάξουν τους συντελεστές

efapax800_240214

Περικοπές από 20%, αν ευοδωθεί το αισιόδοξο σενάριο, μέχρι και 40% στη χειρότερη περίπτωση, αναμένεται να προκύψουν για τα εφάπαξ, οι αιτήσεις των οποίων υποβλήθηκαν από 1η Σεπτεμβρίου 2013 και μετά, σύμφωνα με το dikaiologitika.gr. Αιτία είναι η εφαρμογή του νέου μαθηματικού τύπου, βάσει του οποίου θα υπολογίζεται στο εξής το εφάπαξ.

Στο υπουργείο Εργασίας, ερευνούν τρόπο να αλλάξουν τους συντελεστές που υπάρχουν στο συγκεκριμένο μαθηματικό τύπο, προκειμένου τουλάχιστον τα εφάπαξ, των οποίων οι αιτήσεις υποβλήθηκαν από 1η Σεπτεμβρίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013, να μειωθούν 20% και όχι περισσότερο.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη πρόταση, πρόκειται να γίνει στην τρόικα, στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες. Εάν γίνει αποδεκτή, τότε θα κατατεθεί σχετική διάταξη, ώστε να αλλάξει η νομοθεσία.

Σκοπός είναι τα συγκεκριμένα εφάπαξ να καταβληθούν εντός του πρώτου τριμήνου του νέου έτους, σε μια προσπάθεια να υπάρξει μείωση του συνολικού αριθμού των αιτούντων που βρίσκονται σε αναμονή.

Στην περίπτωση που η τρόικα δεν δεχτεί τις προτάσεις, τότε τα εφάπαξ κινδυνεύουν με πετσόκομμα που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 40%.

Υπενθυμίζεται ότι από τις περικοπές που έχουν επιβληθεί στα εφάπαξ βοηθήματα, το ύψος τους κατά μέσο όρο, δεν υπερβαίνει τα 28.000 ευρώ.

By