Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Έρχονται οι απροειδοποίητες κατασχέσεις για τα χρέη

Ο οφειλέτης δε θα ειδοποιείται από τις τράπεζες, ώστε να μην σηκώνει τα χρήματα του

katasxeseis_atm635

Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα ξεκινήσει η απροειδοποίητη κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, που θα γίνονται ακόμη και μέσα σε μερικές ημέρες από την επίδοση του κατασχετηρίου, ενώ με τα σημερινό σύστημα απαιτούνται μήνες.

Το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο των προσπαθειών του για αύξηση των φορολογικών εσόδων έχει τα τελευταία δυο χρόνια επιδώσει στις τράπεζες δεκάδες χιλιάδες χειρόγραφα κατασχετήρια για όσους χρωστούν στο δημόσιο. Οι τράπεζες κάνουν αναζήτηση για τυχόν υπόλοιπα στους τραπεζικούς λογαριασμούς που τηρούν οι οφειλέτες και εφόσον εντοπίσουν ποσά τα δεσμεύουν και τα αποδίδουν στο δημόσιο ταμείο. Η διαδικασία αυτή, ωστόσο, παίρνει μήνες καθώς καθυστερούν οι επιδόσεις από τους δικαστικούς επιμελητές στα κεντρικά καταστήματα όλων των τραπεζών και η αναζήτηση από τις τράπεζες για τραπεζικούς λογαριασμούς.

Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις το δημόσιο δαπανά σημαντικά ποσά για επιδόσεις κατασχετηρίων οι οποίες δεν έχουν κανένα εισπρακτικό αποτέλεσμα καθώς οι οφειλέτες δεν διαθέτουν υπόλοιπα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Η νέα διαδικασία είναι πολύ διαφορετική και κυρίως πολύ πιο σύντομη. Οι αρμόδιοι υπάλληλοι των 65 εφοριών στις οποίες υπάρχει δικαστικό τμήμα θα προχωρούν σε ηλεκτρονικό αίτημα προς τις τράπεζες μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής υπηρεσίας «Μητρώο καταθετών» για να πληροφορηθούν τα τραπεζικά υπόλοιπα του οφειλέτη. Οι τράπεζες θα τους απαντούν μέσα σε μερικές ημέρες για τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών του και στη συνέχεια η εφορία θα εκδίδει και θα αποστέλλει με ηλεκτρονικό τρόπο κατασχετήριο στην τράπεζα.

Η τελευταία θα πρέπει εντός μερικών ημερών να αποδώσει τα χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό του δημοσίου. Μάλιστα, η όλη διαδικασία θα γίνεται χωρίς καμία ειδοποίηση του οφειλέτη καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να «σηκώσει» τα χρήματα και το δημόσιο να μην εισπράξει.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών η όλη διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρώνεται το πολύ σε 16 ημέρες. Δηλαδή από την επίδοση έως και την απόδοση των ποσών στο δημόσιο ταμείο. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να εισπραχθούν φέτος από τη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων χρεών τουλάχιστον 2,2 δισ. ευρώ. Τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογούμενων προς το δημόσιο ανέρχονται σε περίπου 63 δισ. ευρώ.

Πηγή: capital.gr

By