Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Έρχονται τρόικα και δόση

Ζητά να παραμείνει ανοιχτή η Βουλή τα Χριστούγεννα ώστε να τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες – Παραμένουν αγκάθι οι πλειστηριασμοί

troikaΕπιστρέφουν σήμερα στην Αθήνα οι δανειστές, ενώ θεωρείται ζήτημα ωρών η συμφωνία για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ του καλοκαιριού. Η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε το «σπάσιμο» στα δύο της εταιρείας (στρατιωτικό – πολιτικό σκέλος),  με λουκέτο στο δεύτερο σκέλος και μεγάλη μείωση προσωπικού. Επίσης,  η κυβέρνηση  ζητά περιθώριο ενός έτους (αντί για 18 μήνες προηγουμένως) για να αποδείξει ότι μπορεί να διατηρήσει εξαγωγικό χαρακτήρα.

Μάλιστα, η τρόικα ζητά να παραμείνει ανοιχτή η Βουλή τα Χριστούγεννα, ώστε να τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε αμέσως μετά την έγκριση της τρόικας ότι θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του EWG για να εκταμιευθεί η δόση.

Η επόμενη δόση προς την Ελλάδα μπορεί να εκταμιευτεί εντός του χρόνου, ανέφερε ο ολλανδός υπουργός σημειώνοντας ωστόσο ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει η Ελλάδα να ανταποκριθεί και στον τελευταίο όρο της τρίτης κατά σειρά αξιολόγησης του νέου προγράμματος, που είναι η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών. Ως προς την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης ο πρόεδρος του Συμβουλίου του ευρώ ανέφερε ότι είναι σχεδόν βέβαιο πως θα παραπεμφθεί για τον επόμενο χρόνο.

«Έχουμε συναίσθηση των δυσκολιών και γνωρίζουμε πόσο λεπτή είναι η πολιτική κατάσταση στη χώρα» δήλωσε επίσης ο Ντάισελμπλουμ, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα λιτότητας είναι λογικό να δημιουργούν κοινωνικές εντάσεις. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη διαρθρωτικές ενέργειες που θα πρέπει να προωθηθούν και να ολοκληρωθούν, τόνισε.

Ο κ. Όλι Ρεν δήλωσε πως η τρόικα τελικά θα βρίσκεται στην Αθήνα από την Τρίτη και θα αρχίσει τεχνικές συζητήσεις την Τετάρτη, με στόχο να κλείσει όσο το δυνατόν περισσότερα ανοιχτά μέτωπα πριν από το τέλος του έτους. «Είναι ρεαλιστικό, όμως, να πιστεύουμε ότι πλήρης ολοκλήρωση του λεγόμενου τέταρτου ελέγχου δεν μπορεί να επιτευχθεί και ως εκ τούτου η τρόικα θα επιστρέψει ξανά τον Ιανουάριο για μια συμφωνία τεχνικού επιπέδου που στη συνέχεια θα παρουσιάσει στον eurogroup», ανακοίνωσαν.

Κρίσιμα ζητήματα, πάντως, παραμένουν η άρση των πλειστηριασμών και ο φόρος ακινήτων, καθώς η συνέχεια της αξιολόγησης και η επόμενη δόση σχετίζεται κυρίως για τα δύο αυτά θέματα.

Στόχος της Ελλάδας είναι να εκταμιευθεί η δόση του Ιουλίου, ύψους 1 δις. ευρώ, έως το τέλος του έτους, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, λίγο μετά τη λήξη του EUrogroup.
Όπως τόνισε ο Γ. Στουρνάρας, οι ελληνικές αρχές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για την ικανοποίηση του τελευταίου προαπαιτούμενου που αφορά την αναδιάρθρωση των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών, προκειμένου να καταβληθεί το 1 δισ. ευρώ. Ο Έλληνας υπουργός εξήγησε ότι η ελληνική πλευρά προτείνει να δοθεί λύση «τύπου ΕΛΒΟ» για τα ΕΑΣ, δηλαδή εκκαθάριση εν λειτουργία.

Ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι η ελληνική πλευρά περιμένει την απάντηση της Τρόικας έως αύριο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα είναι θετική.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By