Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Έσπασε και πάλι η εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας

Η παλαιστινιακή πλευρά κατηγόρησε αμέσως το Ισραήλ ότι την παραβίασε βομβαρδίζοντας ένα σπίτι στον προσφυγικό καταυλισμό Σάτι

gaza5

Λιγότερες από δύο ώρες κράτησε η μονομερής ανθρωπιστική εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία ετέθη σε ισχύ στις 10:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος).

Λίγο μετά την έναρξη της επτάωρης εκεχειρίας, η παλαιστινιακή πλευρά κατηγόρησε αμέσως το Ισραήλ ότι την παραβίασε βομβαρδίζοντας ένα σπίτι στον προσφυγικό καταυλισμό Σάτι, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα 8χρονο κοριτσάκι και να τραυματιστούν άλλοι 30 άνθρωποι.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την «ανθρωπιστική» εκεχειρία για να διευκολύνει την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και να επιτραπεί σε εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Η σημερινή εκεχειρία, η όγδοη που κηρύσσει το Ισραήλ από την έναρξη της επίθεσης κατά του παλαιστινιακού θύλακα, τέθηκε μετά από έντονες επικρίσεις που δέχθηκε για τον βομβαρδισμό ενός σχολείου του ΟΗΕ, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 10 άνθρωποι.

Σχετικά με την επίθεση, ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι στόχος ήταν τρεις μαχητές οι οποίοι επέβαιναν σε μία μοτοσικλέτα κοντά στο σχολείο.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν χαρακτήρισε την επίθεση αυτή ως «εγκληματική ενέργεια» που αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου». Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζεν Ψάκι, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι συγκλονισμένες από αυτή την «επαίσχυντη» επίθεση.

By