Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Έτοιμη η λύση για τις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα

Όλα θα εξαρτηθούν από την ψηφοφορία της Κυπριακής Βουλής για  το Σχέδιο Απόφασης της Ε.Ε[space size=»15″]

Του Νίκου Φιλιππίδη
© FOSPHOTOS Alexandros Katsis
© FOSPHOTOS Alexandros Katsis

«Αγοραστής υπάρχει και είναι καθ” όλα έτοιμος. Περιμένουμε τον πωλητή για να ανακοινώσουμε τις αποφάσεις μας», τονίζουν τραπεζικές πηγές στο The Paper αναφορικά με το μέλλον των εν ελλάδι καταστημάτων των κυπριακών τραπεζών, το οποίο αναμένεται μέχρι το βράδυ τις Καθαρής Δευτέρας να έχει προσδιοριστεί.

[space size=»30″]

Η ίδια πηγή τόνιζε ότι η Τράπεζα της Ελλάδας έχει λάβει όλα τα μέτρα ώστε να υπάρχει άφθονη ρευστότητα με το άνοιγμα των τραπεζικών καταστημάτων την Τρίτη. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που κηρυχθεί τραπεζική αργία στην  Κύπρο την Τρίτη, τότε αυτόματα θα ισχύσει και για τα καταστήματα στην Ελλάδα, καθώς δεν υπόκεινται σε κάποια θυγατρική αλλά απευθείας στις μητρικές στην Κύπρο.

Νωρίτερα συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υπό την προεδρεία της διευθύνουσας συμβούλου Αναστασίας Σακελλαρίου, προκειμένου να αξιολογήσει όλα τα δεδομένα. Σύμφωνα με πληροφορίες εκτός της λύσης να υπαχθούν τα υποκαταστήματα και των τριών τραπεζών στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, εξετάζονται και προτάσεις άλλων τραπεζών όπως η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank κυρίως για την απόκτηση των καταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου.
Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα για την απόκτηση του ενεργητικού και του παθητικού των εν Ελλάδι τριών κυπριακών τραπεζών «υπάρχει ευρύτερο» ενδιαφέρον». Το ενδιαφέρον αυτό αξιολογείται από την Εκτελεστική Επιτροπή του ΤΧΣ, στην οποία μετέχουν επίσης οι κ.κ Μάριος Κολλιόπουλος (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος) και Αναστ. Γάγαλης.
Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι η απορρόφηση τους θα έπρεπε να έχει ανακοινωθεί μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ. Ωστόσο μετά την μετάθεση χρονικά της ψηφοφορίας από την Κυπριακή Βουλή του Σχεδίου Απόφασης της Ε.Ε για αύριο το βράδυ, η κατάσταση περιπλέκεται.
Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών οι κυπριακές τράπεζες διαθέτουν συνολικό ενεργητικό στην Ελλάδα ύψους 25 δις. ευρώ, οι καταθέσεις ανέρχονται σε 14 δις. ευρώ και τα δάνεια σε 20 δις. ευρώ.
[space size=»30″]
By