Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Έτοιμη να «ανάψει» η ρύθμιση για φόρο 5 λεπτών στα τσιγάρα

Μεγαλύτερο ποσό στα κρατικά ταμεία από το 25ευρω για τα νοσοκομεία

vouli2

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία που προβλέπει την επιβολή φόρου 5 λεπτών του ευρώ σε κάθε πακέτο τσιγάρων  ως αντιστάθμισμα για την κατάργηση της καταβολής από τους ασθενείς του ποσού των 25 ευρώ για την εισαγωγή τους στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Το μέτρο θα ισχύσει και σε πούρα και πουράκια, καθώς δε θα ισχύσει η αρχική εξαίρεση για την οποία έκαναν λόγο πληροφορίες από τη Βουλή το μεσημέρι.

Η επιβολή του φόρου αποφασίστηκε, όπως είχε αποκαλύψει το «The Paper» την περασμένη Τρίτη στην συνάντηση που είχαν οι κ.κ. Α. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ με το λεγόμενο 25ευρω για την εισαγωγή των ασθενών στα νοσοκομεία.

 

Η τροπολογία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που εισάγεται προς συζήτηση την Τετάρτη στην ολομέλεια της Βουλής και την Πέμπτη αναμένεται να ψηφιστεί.

Στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επισημαίνεται πάντως, πως από τις ρυθμίσεις εκτιμάται ότι δεν θα προκύψει απώλεια εσόδων σε επίπεδο φορέων γενικής κυβέρνησης, καθόσον η απώλεια (περίπου 45 εκατ. ευρώ) του ΕΟΠΥΥ από την κατάργηση του ποσού των 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, αναμένεται να υπερκαλυφθεί από την αύξηση του ΕΦΚ των βιομηχανοποιημένων καπνών (περίπου κατά 48 εκατ. ευρώ), με βάση τα στοιχεία κατανάλωσης του έτους.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By