Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Έτοιμη να μετακομίσει στην ΕΡΤ η Δημόσια Τηλεόραση

Δύο κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας και ένα δορυφορικό στο σχεδιασμό

ert metabatiko sxima

 

Στο κτήριο της ΕΡΤ στην Αγ. Παρασκευή θα μεταβούν αύριο το απόγευμα ή την Πέμπτη το πρωί, επιτροπές του υπουργείου Οικονομικών και τεχνικοί της Δημόσιας Τηλεόρασης για να καταγράψουν και να παραλάβουν όλο τον εξοπλισμό.
Τα παραπάνω ανέφερε ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, Παντελής Καψής, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, επισημαίνοντας παράλληλα ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να αρχίσουν να μεταφέρονται πλέον δραστηριότητες της Δ.Τ. στην Αγία Παρασκευή.

Σε ό,τι άφορα τη ΝΕΡΙΤ, ο κ. Καψής σημείωσε ότι «ο τελικός σχεδιασμός θα γίνει από το εποπτικό και το διοικητικό συμβούλιο, τα οποία έχουν απόλυτη ανεξαρτησία επιλογών». «Εξ όσων γνωρίζω, η προοπτική είναι για δύο κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, εκ των οποίων το ένα θα έχει ισχυρή περιφερειακή διάσταση, και ένα δορυφορικό το οποίο θα απευθύνεται αποκλειστικά στους απόδημους», ανέφερε.

Σχετικά με την κατηγορία που δέχεται η κυβέρνηση ότι ρίχνοντας «μαύρο» στην ΕΡΤ χρέωσε παραπάνω τους φορολογούμενους πολίτες απ’ ό,τι αν γινόταν όλη αυτή η διαδικασία του μαζέματος με την κρατική ραδιοτηλεόραση εν λειτουργία, ο κ. Καψής εξήγησε: «Το κόστος που θα βαρύνει το αποθεματικό του προϋπολογισμού, υπολογίζω ότι είναι γύρω στα 50-60 εκατομμύρια, ποσό το οποίο αφορά τις αποζημιώσεις. Αυτό είναι το «ταβάνι». Μπορεί να είναι χαμηλότερο. Δεν υπάρχει ακριβής υπολογισμός, θα φανεί στο τέλος, γιατί δεν γνωρίζουμε πόσοι θα προσληφθούν στη νέα τηλεόραση, αλλά αυτό είναι που θα βαρύνει τον προϋπολογισμό».

Από εκεί και πέρα, διευκρίνισε, «η Δημόσια Τηλεόραση έχει ένα κόστος λειτουργίας, το οποίο είναι κοντά στο ένα εκατομμύριο τον μήνα και κάποιες παλιές υποχρεώσεις – παλιά συμβόλαια – που όμως καλύπτονται στο σύνολό τους από τα διαθέσιμα που είχε η ΕΡΤ και άρα, αυτά δεν θα βαρύνουν τον προϋπολογισμό».

Όπως τόνισε ο κ. Καψής, αν υπολογιστεί το όφελος που θα υπάρξει από την αναδιοργάνωση της ΕΡΤ – η επιβάρυνση των 50 – 60 εκατ. θα αποσβεστεί για τους πολίτες μέσα στα επόμενα δυο-τρία χρόνια «και με το παραπάνω».

Σε ό,τι αφορά τις επικρίσεις για την επέμβαση των ΜΑΤ χαρακτήρισε «απαράδεκτη κατάσταση» την κατάληψη του κτηρίου «από μία μικρή ομάδα δημοσιογράφων και τεχνικών» που «εμπόδιζαν τους 1.800 εργαζόμενους από την πρώην ΕΡΤ που έχουν κάνει αίτηση να προσληφθούν».

«Κατά συνέπεια, παρότι δεν μου αρέσει καθόλου η εικόνα και σε κανέναν δεν μπορεί να αρέσει η εικόνα των ΜΑΤ, αυτό δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Τι να κάνουμε; Θα πρέπει να μάθουμε ότι η νομιμότητα πρέπει να τηρείται σε αυτή τη χώρα και αυτό ισχύει για όλους μας», κατέληξε.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By