Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Έτοιμος για συνομιλίες με την Τεχεράνη δηλώνει ο Κέρι

«Δεν θα απέκλεια τίποτα που θα μπορούσε να είναι εποικοδομητικό», είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών

kerry-thumb-large

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι διατεθειμένες να ξεκινήσουν συνομιλίες με το Ιράν αναφορικά με την κρίση στο γειτονικό Ιράκ ενώ μεταξύ των επιλογών που εξετάζουν είναι και τα αεροπορικά πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

«Δεν θα απέκλεια τίποτα που θα μπορούσε να είναι εποικοδομητικό», είπε ο Κέρι όταν ρωτήθηκε για μια ενδεχόμενη στρατιωτική συνεργασία της Ουάσινγκτον με την Τεχεράνη με σκοπό να βοηθήσουν την σιιτική κυβέρνηση του Ιράκ να απωθήσει την επίθεση των σουνιτών ριζοσπαστών τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ).

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Yahoo! News ο Κέρι αναφέρθηκε στα αεροπορικά πλήγματα λέγοντας: «Δεν αποτελούν μια ολοκληρωμένη απάντηση όμως θα μπορούσαν να είναι μια από τις σημαντικές επιλογές». «Όταν άνθρωποι δολοφονούνται, σκοτώνονται σε τέτοιες μαζικές σφαγές, πρέπει να το σταματήσεις. Και κάνεις αυτό που πρέπει να κάνεις για να το σταματήσεις, είτε από αέρος, είτε με άλλον τρόπο», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, από τη Βιέννη, ένας Αμερικανός αξιωματούχος είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το Ιράν και οι ΗΠΑ ενδέχεται να ξεκινήσουν συνομιλίες για το Ιράκ στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Η εφημερίδα Wall Street Journal έγραψε το βράδυ της Κυριακής ότι Ουάσινγκτον και Τεχεράνη, που δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις μεταξύ τους εδώ και 34 χρόνια αλλά είναι και οι δύο σύμμαχοι του Ιράκ, πρόκειται να ξεκινήσουν απευθείας συνομιλίες με αντικείμενο τη βοήθεια που μπορούν να παράσχουν στην κυβέρνηση του Νούρι αλ Μάλικι, του σιίτη πρωθυπουργού του Ιράκ. Ο Κέρι διευκρίνισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα εξετάσει «εξονυχιστικά κάθε επιλογή που έχει στη διάθεσή του», συμπεριλαμβανομένων και των αεροπορικών πληγμάτων.

By