Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Έφτασε στην Ουκρανία ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα κρατήσει η Ουάσινγκτον μετά από τις δηλώσεις του Πούτιν

kerry ukraine 2

Έφτασε σήμερα στο Κίεβο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, την ώρα που Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα προσφέρει οικονομική και τεχνική βοήθεια στην Ουκρανία με στόχο να υποστηρίξει τη νέα κυβέρνηση της χώρας, καθώς αυξάνεται η ένταση με τη Ρωσία.

Με την ευκαιρία της συμβολικής αυτής επίσκεψης μερικών ωρών του Κέρι στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα προσφέρουν οικονομική βοήθεια στο Κίεβο.

Υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους καθ” οδόν προς το Κίεβο ότι η κυβέρνηση του Aμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο για να εγκρίνει ένα δάνειο ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων υπό μορφή δανειακών εγγυήσεων για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις στους Ουκρανούς από τις προτεινόμενες μειώσεις στις επιδοτήσεις για την ενέργεια.

Επίσης οι ΗΠΑ θα στείλουν τεχνικούς συμβούλους στην Ουκρανία για να βοηθήσουν την κεντρική τράπεζα της χώρας καθώς και το υπουργείο Οικονομικών να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές προκλήσεις και να καταπολεμήσουν τη διαφθορά.

Εξάλλου ο αξιωματούχος αυτός σημείωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλουν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την επέμβασή της στην Κριμαία «το πιθανότερο πολύ σύντομα», σε διάστημα μερικών ημερών και όχι εβδομάδων.

Διεθνείς αναλυτές τονίζουν ότι θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η τοποθέτηση της αμερικανικής διπλωματίας, μετά από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

By