Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Έφυγε από τη ζωή ο εφευρέτης του ποντικιού

Ο Ντάγκλας Ένγκελμπαρτ, ο οποίος με την εφεύρεση του ποντικιού άλλαξε το σύγχρονο κόσμο, έφυγε από τη ζωή.

engelbartΤο ινστιτούτο Stanford Research Institute International ανακοίνωσε το θάνατο του πιο διάσημου πρώην στελέχους του, του Ντάγκλας Ένγκελμπαρτ, εφευρέτη του ποντικιού, σε ηλικία 88 ετών στο σπίτι του στην Καλιφόρνια.

Η κληρονομία του Ένγκελμπαρτ είναι αθάνατη- οποιοσδήποτε στον κόσμο χρησιμοποιεί υπολογιστή για προσωπικούς ή επαγγελματικούς λόγους του χρωστά ευγνωμοσύνη, δήλωσε ο πρόεδρος του SRI International Κέρτις Κάρλσον.

Το πρωτότυπο ποντίκι που σχεδίασε ο Ένγκελμπαρτ σχεδόν μισό αιώνα πριν ήταν κατασκευασμένο από ξύλο, είχε ρόδες και ένα μικρό κόκκινο κουμπί, ήταν με δυο λόγια εντελώς διαφορετικό από τα σύγχρονα ποντίκια.

Τεχνικός στα ραντάρ κατά τη διάρκεια του Β” Παγκοσμίου Πολέμου, ο Ένγκελμπαρτ εργαζόταν στο  SRI International τη δεκαετία του ’60, όταν του ήρθε η ιδέα ανθρώπων που θα κάθονται μπροστά σε μία οθόνη αλληλεπιδρώντας με ένα υπολογιστή.

Ο Ένγκελμπαρτ ονόμασε την εφεύρεση του, που παρουσίασε το Δεκέμβριο του 1968 και για την οποία έλαβε αμοιβή 10.000 δολαρίων, «ΧY ένδειξη θέσης για σύστημα απεικόνισης». Κάποιος όμως από την ομάδα του αποφάσισε να τη βαφτίσει «ποντίκι».

Εκείνη την εποχή δεν ήταν εύκολο να πείσει τους συναδέλφους του για το όραμα του όμως ο Ένγκελμπαρτ επέμεινε. Αργότερα ίδρυσε το Ινστιτούτο  Ντάγκλας Ένγκελμπαρτ , ενώ κατά τη θητεία του στο SRI International από το 1957 έως το 1977 συνέβαλε στην ανάπτυξη τεχνολογικών καινοτομιών όπως η επεξεργασία στην οθόνη, η χρήση πολλαπλών παραθύρων, η online επεξεργασία στοιχείων, η υπερσύνδεση αντικειμένων με το διαδίκτυο.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By