Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Έχουμε κουραστεί να μας κουνάει η τρόικα το δάχτυλο»

Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Εύα Αντωνπούλου:  Κάποια στιγμή η κυβέρνηση πρέπει να πει και «όχι» και στους δανειστές

 

asis spiliotopoulos3Ο βουλευτής Β´ Αθήνας της Νέας Δημοκρατίας Άρης Σπηλιωτόπουλος μίλησε στην Εύα Αντωνοπούλου και στο thepaper.gr για το που το «πηγαίνει» η Tρόικα και τα «όχι» που πρέπει πλέον να πει η Ελληνική πλευρά. 

Πως αξιολογείτε τις επιδόσεις της τρικομματικής κυβέρνησης ;

Η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει κάνει πολύ σημαντικό έργο γιατί έχει καταφέρει να μην μιλάει πλέον κανείς για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, την πιθανότητα πτώχευσης και επιστροφής στη δραχμή. Το σημαντικότερο είναι ότι ανακτούμε και πάλι το διεθνές κύρος που είχαμε χάσει και αυτό πιστώνεται στον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Πορευόμαστε ξέροντας ότι έχουμε μπροστά μας μια πολύ δύσκολη χρονιά. Τουλάχιστον, όμως, για πρώτη φορά βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ.

Εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας ;

Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να έχει ορίζοντα τετραετίας, αφενός για την εφαρμογή του προγράμματος, αλλά και για να μπούμε σε ένα σταθερό πρόγραμμα ανάκαμψης το οποίο το πιστεύω πως έρχεται την επόμενη χρονιά. Είναι ζητούμενο στην παρούσα φάση να υπάρχει πολιτική σταθερότητας.

Η τρόικα κατηγορεί την κυβέρνηση για αναποτελεσματικότητα στην  μείωση του κράτους. Πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων;

Περιορίζομαι στον να πω ότι ο υπουργός οικονομικών και ο αρμόδιος υπουργός έχουν διαβεβαιώσει ότι δεν θα γίνουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Πολλοί κάνουν βέβαια το λάθος να συνδέουν τους δημόσιους υπάλληλους με τους επίορκους υπαλλήλους.

Προκαλεί βέβαια εντύπωση ότι αυτή η κυβέρνηση είναι στην εξουσία 9 μήνες και δεν έχουν βρει ακόμα πόσοι είναι οι επίορκοι!

Οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και σίγουρα θα πρέπει να επιταχυνθούν ώστε να τιμωρηθούν αυτοί που είναι πράγματι επίορκοι.

aris spiliotopoulos4Είναι πολλά τα “αγκάθια” στη διαπραγμάτευση με την Tρόικα. Δεν καταλαβαίνουν πως ο Ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλο;

Ας είμαστε λίγο πιο ειλικρινείς! Εγώ δεν είμαι βέβαιος αν δεν καταλαβαίνουν η κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν ή απλά επιμένουν δογματικά σε ένα πρόγραμμα που οδηγεί σε ύφεση, είτε γιατί έχουν αυτήν την ιδεοληψία είτε από την άλλη θεωρούν ότι θα οδηγήσουν τη χώρα σε μια διαδικασία εσωτερικής υποτίμησης εξυπηρετώντας δικά τους συμφέροντα. Ενδεχομένως να θέλουν να τιμωρήσουν τη χώρα μας για να στείλουν μήνυμα στις χρεωμένες χώρες του νότου. Έχουμε κουραστεί να έχουμε την τρόικα να μας κουνάει το δάχτυλο κάθε λίγο και λιγάκι τη στιγμή που έχουν και αυτοί ευθύνη εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα λιτότητας που δεν βγαίνει τη στιγμή που το ίδιο το ΔΝΤ παραδέχτηκε ότι απέτυχε. Όλα αυτά με την ύφεση σε πρωτόγνωρα επίπεδα κοντά στο 25% .Όσο και να επιμένουν σε ένα πρόγραμμα απόλυτης λιτότητας δεν υπάρχει περίπτωση να εισπράξουν, το αντίθετο μάλιστα θα δημιουργούνται ακόμα μεγαλύτερα ελλείμματα αφού δεν μπορείς να εισπράξεις από κάποιον που δεν έχει! Θέλω να πω ότι κάποια στιγμή και η κυβέρνηση πρέπει να πει αρκετά «όχι» και στους δανειστές και πιστεύω ότι θα το κάνει, όχι γιατί ξεπεράσαμε το κίνδυνο και βγάζουμε γλώσσα αλλά γιατί πρέπει και η τρόικα να καταλάβει ότι για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα δεν φτάνουν μόνο τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά θα πρέπει να φύγουμε από την βαθιά ύφεση και να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης. Ο Ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλο και έχει ξεπεράσει τα όρια του.

Από ότι φαίνεται δεν τα βρίσκουν ακόμα ούτε στο ΦΠΑ εστίασης.

Το ΦΠΑ στην εστίαση θα πρέπει να μειωθεί  οπωσδήποτε για να μην χάσουμε την τουριστική σεζόν. Επίσης πρέπει να βρουν τρόπο η οικοδομή να “ανασάνει” γιατί χωρίς την οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα μας δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από την ύφεση.

Πως να γίνει όμως αυτό με το χαράτσι στα ακίνητα;

Πρέπει εκ των πραγμάτων η οι φόροι στα ακίνητα σταδιακά να περιοριστούν καθώς η ακίνητη περιουσία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ψυχολογία του Έλληνα. Την ίδια ώρα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι στη χώρα μας η οικοδομική δραστηριότητα συνδέεται με τον τουρισμό. Είμαστε μια τουριστική χώρα και πρέπει να δώσουμε κίνητρα και στην τουριστική κατοικία. Κάποτε «δούλευαν» 52  διαφορετικά επαγγέλματα συνυφασμένα με την οικοδομή. Πρέπει λοιπόν να σταματήσουν να πιέζουν το ακίνητο προκειμένου να έχουν μια απαξία ίσως γιατί η τρόικα επιδιώκει να φέρει ξένους επενδυτές για να τα πάρουν για ένα κομμάτι ψωμί!

Η τρόικα ισχυρίζεται ότι δεν έχουμε το κατάλληλο μηχανισμό είσπραξης και γι’ αυτό επιμένει στο χαράτσι.

Και εγώ απαντώ ότι οι ίδιοι τροφοδοτούν δημοσιεύματα σε ξένες εφημερίδες στα οποία καλούν ξένους επενδυτές να αγοράσουν φθηνά στην Ελλάδα! Είναι σαν να επιδιώκουν πάσα θυσία να επιδιώκουν να απαξιώσουν τα ακίνητα για να τα αγοράσουν για ένα κομμάτι ψωμί.

aris spiliotopoulos5Στον αναμενόμενο ανασχηματισμό ο Άρης Σπηλιωτόπουλος που θα ήθελε να συμβάλλει;

Δεν είναι θέμα επιθυμίας. Το θέμα είναι κατά πόσο ο Πρωθυπουργός θα κρίνει την παρουσία μου απαραίτητη, χρήσιμη και εν πάση περιπτώσει ότι μπορώ να συνεισφέρω. Εγώ περιορίζομαι στο να πω ότι δεν ζητάω κάτι. Αν ο Πρωθυπουργός  αξιολογήσει ότι σε κάτι είμαι χρήσιμος προφανώς ο ίδιος θα το κρίνει.

Αν σας το ζητούσε ο πρόεδρος της ΝΔ,  θα κατεβαίνατε για δήμαρχος Αθηναίων;

Σε όλη μου την πολιτική διαδρομή δεν υπέδειξα σε κανένα αρχηγό το τι θα πρέπει να κάνει. Το αντίθετο: Ήμουν πάντα στρατιώτης της παράταξης και έκανα πάντα αυτό που μου ζητούσαν.

Τι ιδεολογική φυσιογνωμία νομίζετε ότι πρέπει να προκύψει από το  συνέδριο της ΝΔ;

Καταρχήν η ιδεολογία της ΝΔ είναι δεδομένη. Στο συνέδριο ενδεχομένως να δρομολογηθούν εξελίξεις για μια πιο σύγχρονη δομή, ένα νέο κόμμα πιο σύγχρονο και πιο ανοιχτό στην κοινωνία.

Στα δεξιά της ΝΔ υπάρχουν οι ΑΝΕΛ και η Χρυσή Αυγή, με αξιόλογη εκλογική δύναμη. Με ποιο τρόπο νομίζετε ότι μπορεί η ΝΔ να “ξανακερδίσει” ψηφοφόρους αυτών των κομμάτων;

Με συνέπεια και συνέχεια. Συνέπεια λόγων και έργων και συνέχεια της πολιτικής που θα μας βγάλει από την ύφεση για να πάμε σε ανάκαμψη!

Τέλος ένα σχόλιο για το επονομαζόμενο «φλερτ» του Αλέξη Τσίπρα με τον Κώστα Καραμανλή;

Το να υπάρχει μια αναγνώριση από την μεριά του Αλέξη Τσίπρα στον ιδρυτή της παράταξης μας αυτό είναι θετικό και συμβάλλει στη δημοκρατία. Από εκεί και πέρα ο Κώστας Καραμανλής είναι πιστός στρατιώτης της παράταξης μας και αυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν.

 

 

[space size=»30″]

By