Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Έχουν βρει 2 δισ. πάνε για 3 δισ. οι τράπεζες

Στην αύξηση των ιδιωτικών κεφαλαίων που θα «μπουν» στην ανακεφαλαιοποίηση στοχεύουν οι τράπεζες.

Του Νίκου Φιλιππίδη

ethnikitrapezaΝα φτάσουν και τα 3 δισ. ευρώ τα ιδιωτικά κεφάλαια που θα συγκεντρώσουν οι τρεις συστημικές και οι τέσσερις μικρότερες τράπεζες, δεν αποκλείουν πλέον ανώτατα τραπεζικά στελέχη τα οποία θεωρούν δεδομένο τον χαμηλό στόχο των 2 δισ. ευρώ.

Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, η Alpha bank έχει απολύτως εγγυημένο από τους αναδοχους τον στόχο του 10% των 457 εκατ. ευρώ σε συνολική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 4,57 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται να καλύψει και τον στόχο των 92,9 εκατ. ευρώ μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης δηλαδή θα καλύψει το 12% της συνολικής αύξησης.

Η Πειραιώς προχωρά σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 7,33 δισ. ευρώ και είναι απολύτως εγγυημένο ότι θα καταφέρει να συγκεντρώσει από την αγορά 733 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 570 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από στρατηγικούς επενδυτές (Millenium BCP και Societe Generale) ενώ τα υπόλοιπα 160 εκατ. ευρώ από τους μετόχους της τράπεζας ενώ είναι εγγυημένα από τους αναδόχους.

Για την περίπτωση της Εθνικής, δεν υπάρχουν ακόμα ανακοινώσει ωστόσο η διοίκηση της εκπέμπει σιγουριά ότι θα υπερκαλύψει τα 800 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 10% της αύξησης. Υπενθυμίζεται ότι η ίδια έχει θέσει ως στόχο το 12% ή 1,17 δισ. ευρώ της συνολικής ανακεφαλαιοποίησης.

Υπενθυμίζεται ότι η Eurobank έχει εγκαταλείψει νωρίς την προσπάθεια συγκέντρωσης ιδιωτικών κεφαλαίων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθειες των μικρότερων τραπεζών. Η Probank αναζητά ως γνωστόν 281 εκατ. ευρώ, η FBB 168 εκατ. ευρώ και η Πανελλήνια 78 εκατ. ευρώ.

By