Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Έως και 11 δισ. ευρώ οι πρώτες προσφορές για το ελληνικό ομόλογο

Στην άντληση 2,5 δισ. ευρώ αναμένει το υπουργείο Οικονομικών

omologa

Σε εξέλιξη βρίσκεται από νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης η διαδικασία του premarketing για  την έκδοση 5ετούς ομολόγου από το ελληνικό δημόσιο.

Οι τράπεζες που ενεργούν ως διαχειριστές και συνδιαχειριστές του βιβλίου άνοιξαν πριν από λίγο τη διαδικασία, ενημερώνοντας τους πελάτες τους να δώσουν εύρος προσφορών και τιμής. Το βιβλίο αναμένεται να ανοίξει και τυπικά αύριο το πρωί στις 9:00 (ώρα Λονδίνου).

Η διαδικασία του premarketing ξεκίνησε με «τεστάρισμα» του ενδιαφέροντος των επενδυτών για επιτόκια γύρω στο 5,25%. σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters. Κατά το πρακτορείο οι αρχικές τιμές που έδωσε η Αθήνα είναι μεταξύ 5 – 5,25% ενώ το επενδυτικό ενδιαφέρον ξεπερνά τα 11 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελληνικό δημόσιο θα επιδιώξει την άντληση 2,5 δισ. ευρώ από την έκδοση 5ετούς ομολόγου.

Ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι Bank of America-Merrill Lynch, Deutsche Bank, Goldman Sachs International, HSBC, JP Morgan και Morgan Stanley.

Την εκκίνηση της διαδικασίας για την έκδοση ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση: «Η Ελληνική Δημοκρατία ανακοινώνει σήμερα ότι έδωσε εντολή σε διεθνείς τράπεζες για επικείμενη 5-ετη ομολογιακή έκδοση «αναφοράς-benchmarking» σε ευρώ και υπό το αγγλικό δίκαιο. Η συναλλαγή αναμένεται να τιμολογηθεί και να λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον».

Όπως μετέδωσε από το πρωί το Euro2day.gr, το επιτόκιο δεν αποκλείεται να αποτελέσει έκπληξη και να κινηθεί στην περιοχή του 4,8-4,9%, δηλαδή σε πολύ καλά επίπεδα για την Ελλάδα, αλλά και για τους επενδυτές καθώς σπανίζουν αυτές οι αποδόσεις.

Σημαντικά κέρδη καταγράφουν σήμερα τα ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά, εν όψει της επιστροφής της Ελλάδας στις μακροχρόνιες εκδόσεις. Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς τίτλου υποχωρεί κάτω από το 6%, στο 5,93% για πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Η χθεσινή έκδοση εντόκων γραμματίων αποτέλεσε την πρόδρομη διαδικασία όσον αφορά το επιτόκιο. Το επιτόκιο των εντόκων περιορίσθηκε στο 3,01% από 3,6% στην προηγούμενη έκδοση και σύμφωνα με πληροφορίες τα έντοκα καλύφθηκαν κατά 80% από ξένους επενδυτές. Και αυτό ενώ από την ώρα που μπήκε η χώρα στο μνημόνιο οι εκδόσεις εντόκων καλύπτονταν εξ ολοκλήρου από τις ελληνικές τράπεζες.

Τραπεζικές πηγές τονίζουν ότι η σημαντική μείωση του επιτοκίου στα έντοκα αποτελεί τον προάγγελο του αναμενόμενου ελκυστικού επιτοκίου στην έκδοση του 5ετούς ομολόγου.

Ικανοποίηση στο οικονομικό επιτελείο

Καθαρό όφελος 200 εκατ. ευρώ το χρόνο προσδοκά το οικονομικό επιτελείο από την δοκιμαστική επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές, με την επικείμενη έκδοση των 5ετων ομολόγων. Το κέρδος αυτό προκύπτει σε σχέση με ενδεχόμενη άντληση ισόποσων κεφαλαίων μέσω εντόκων γραμματίων αντί των 5ετων τίτλων.

Στην εκτίμηση αυτή προχώρησε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εμφανώς ικανοποιημένο από την επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές σημειώνοντας ότι η συγκυρία είναι κατάλληλη, και η έκδοση δεν έχει καμία σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις ή τις επικείμενες ευρωεκλογές. Εξέφρασε μάλιστα τη λύπη του για σχετικές αναφορές της αντιπολίτευσης.

Δεν εφησυχάζουμε, δεν πανηγυρίζουμε, τόνισε η ίδια πηγή, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να φτιάξουμε παράλληλα και την καμπύλη των ομολόγων. Προσέθεσε ότι δεν αποκλείεται και η έκδοση τίτλου 12μηνης διάρκειας το προσεχές διάστημα.

Το ομόλογο

Τα βασικά χαρακτηριστικά της έκδοσης είναι τα εξής (δεν προσδιορίζεται κουπόνι):

Issuer: The Hellenic Republic

Issuer rating: Caa3/B-/B- (all stable)

Format: Reg S / 144A, dematerialized form, Bank of Greece system

(BOGS) clearing

Size: EUR Benchmark

Maturity Date: 17 Apr 2019 – 5 Years

Settlement Date: 17 Apr 2014 – T+5

Coupon: [ ]%, Fixed, Annual, Act/Act

Denominations: EUR 1,000

Law/Listing: English Law / Athens Stock Exchange regulated market

Docs: Standalone

Lead Managers: BofAML, DB, GSI, HSBC, JPM, MS

B&D: JPM

Selling restrictions: 144A/Regulation S (Category 1), Greece, UK.

Πηγή: euro2day.gr

By