Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ήττα των δεξιών λαϊκιστών στην Αυστρία

Οι δεξιοί λαϊκιστές, έχασαν το προπύργιό τους, την Καρινθία, όπου πρώτη δύναμη αναδείχθηκαν οι Σοσιαλδημοκράτες.

dwΤα «ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά» ήταν τελικά τα στοιχεία που έκριναν την έκβαση των εκλογικών αναμετρήσεων στα δύο ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας: την Καρινθία και την Κάτω Αυστρία. Στις εκλογές είχε δοθεί χαρακτήρας βαρομέτρου ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών της 29ης Σεπτεμβρίου, ωστόσο το αποτέλεσμα δεν αφήνει περιθώρια ομοσπονδιακών αναγωγών, με δεδομένο ότι τα τοπικά χαρακτηριστικά είναι ισχυρότατα.

Στην Κάτω Αυστρία, το πολυπληθέστερο κρατίδιο της χώρας, ο Έρβιν Πρελ κατάφερε να διασφαλίσει εκ νέου την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, όπως μαρτυρούν τα exit poll και τα πρώτα αποτελέσματα. Με ένα ποσοστό της τάξεως του 51%, το συντηρητικό ÖVP δεν θα χρειαστεί εταίρους για να κυβερνήσει. Σχολιάζοντας τα πρώτα αποτελέσματα για την Κάτω Αυστρία και τον εκλογικό θρίαμβο του συντηρητικού κυβερνήτη, ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν υποστήριξε ότι ο Έρβιν Πρελ είναι «θεσμός» στο κρατίδιό του.
Μείωση της δύναμης τους κατά περίπου 4 μονάδες, στο 21,6% υπέστησαν οι Σοσιαλδημοκράτες, SPÖ, ενώ τρίτη δύναμη φαίνεται ότι αναδεικνύεται το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα του δισεκατομμυριούχου αυστροκαναδού επιχειρηματία Φρανκ Στρόναχ που στην πρώτη του κάθοδο σε εκλογές άγγιξε το 10%. Οι ακροδεξιοί του FPÖ κινούνται στο 8,5%, ενώ μικρή μείωση είχαν και οι Πράσινοι που διασφαλίζουν 7,5% των ψήφων.

Deutsche Welle

 

 

By