Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Ίδρυμα Brookings: «Σημάδι στήριξης» των ΗΠΑ η επίσκεψη Σαμαρά στην Ουάσινγκτον

«Σημάδι στήριξης των ΗΠΑ προς την Ελλάδα» χαρακτηρίζει την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά, στην Ουάσιγκτον ο διευθυντής του ιδρύματος Brookings, Ουίλιαμ Ανθόλις.

ObamaΣε συνέντευξη του στην Ελληνική Υπηρεσία της «Φωνής της Αμερικής» ο Ελληνοαμερικανός διευθυντής του ιδρύματος, το οποίο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα think tank της αμερικανικής πρωτεύουσας, ερμηνεύει την επικείμενη συνάντηση Σαμαρά- Ομπάμα ως ένδειξη πως η Ελλάδα αποτελεί για τις ΗΠΑ σημαντικό εταίρο και σύμμαχο χώρα.

Ο κ.Ανθόλις τονίζει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποστήριξε από την πρώτη στιγμή της ελληνικής κρίσης ότι η ανάπτυξη θα έλθει με μία ήπια μεταρρυθμιστική προσπάθεια και όχι με την πολιτική αυστηρής λιτότητας, που προωθεί η Γερμανία. Σύμφωνα με τον κ.Ανθόλις τόσο ο ίδιος ο πρόεδρος όσο και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει δημόσια τη διαφωνία τους με τη γερμανική πολιτική. Σημειώνει ωστόσο ότι ο Ομπάμα δεν θα μπορούσε να έχει πιο δυναμική στάση καθώς κάτι τέτοιο  θα θεωρούνταν ως παρέμβαση των ΗΠΑ στα εσωτερικά της ΕΕ. Ειδικότερα αυτή την εποχή που είναι προεκλογική περίοδος στη Γερμανία, μια τέτοια συμπεριφορά θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από όσα θα έλυνε.

Ο διευθυντής του ιδρύματος αναφέρει ότι η ατζέντα των συζητήσεων Ομπάμα-Σαμαρά θα αφορά τις προσπάθειες της Ελλάδας για οικονομικές μεταρρυθμίσεις και την επαναφορά της χώρας σε ευημερούσα κατάσταση, την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών, τη Διαντλαντική Συνεργασία Ελεύθερου Εμπορίου και Επενδύσεων, την περιφερειακή συνεργασία, τις κοινές προσπάθειες αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, το Κυπριακό και τις εξελίξεις σε χώρες στην Αίγυπτο και τη Συρία.

Ο κ. Ανθόλις διατυπώνει την άποψη ότι μια ενωμένη και ευημερούσα Ευρώπη είναι προς όφελος των ΗΠΑ και εκτιμά ότι Σαμαράς και Ομπάμα θα θέσουν σε πρώτη προτεραιότητα τη διατήρηση της ενότητας της Ευρζώνης και την ανάπτυξη. Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον Αμερικανό πρόεδρο για την κατάσταση στην Ελλάδα, για την ανεργία και για τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων. 

Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων θα είναι και το θέμα της ενέργειας. «Τα ενεργειακά κοιτάσματα που υπάρχουν ανοικτά των ελληνικών ακτών είναι μια ευκαιρία για ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα», σημειώνει ο διευθυντής του «Brookings».

Όσον αφορά στη χρονική στιγμή της συνάντησης των δύο ηγετών, ο κ. Ανθόλις υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα του Αμερικανού προέδρου ήταν πολύ φορτωμένο το προηγούμενο διάστημα λόγω εσωτερικών και διεθνών εξελίξεων και υποχρεώσεων, οπότε ήταν δύσκολο  η επίσκεψη Σαμαρά να έχει γίνει νωρίτερα.

«Για την Ελλάδα ήταν σημαντικό να γίνει αυτή η συνάντηση ακόμα και για το συμβολισμό της», τονίζει ο κ. Ανθόλις, χαρακτηρίζοντας την επίσκεψη «κατάθεση εμπιστοσύνης» και επισημαίνοντας ότι είναι πολύ σημαντική για την ενίσχυση των σχέσεων των δύο ηγετών και τη δημιουργία κλίματος συνεργασίας για το μέλλον, κυρίως μετά την πραγματοποίηση των γερμανικών εκλογών το ερχόμενο φθινόπωρο.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By