Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ίσως χρειαστούν ισχυρότερα εργαλεία για το χρέος

Ο Χρήστος Σταϊκούρας υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να διευθετηθεί το θέμα με άμεσο και καθαρό τρόπο

xreos628_311013

Καθαρή λύση στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους με την «εμπλοκή» ισχυρών εργαλείων ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας σε ημερίδα του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Προβλέψεων (ΚΕΠΕ), ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και στις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάταξη της χώρας.

Ο κ. Σταϊκούρας έκανε ειδική αναφορά στην ενίσχυση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, τονίζοντας την κομβική σημασία της έμπρακτης συμβολής των εταίρων στην ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.

«Επιθυμούμε και επιδιώκουμε να διευθετηθεί το ζήτημα το συντομότερο δυνατό, με άμεσο και καθαρό τρόπο. Βέβαια, είναι θέμα δυναμικό και πολυσύνθετο. Ρεαλιστικές λύσεις και τεχνικές υπάρχουν. Ίσως απαιτηθούν και ισχυρότερα εργαλεία» είπε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εστίασε ακόμη στη σταθεροποίηση της οικονομίας και στην επίτευξη διατηρήσιμης ανάπτυξης για τα επόμενα έτη, κάτι που όπως τόνισε θα επιτευχτεί με την αποτελεσματική αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, με την αξιοποίηση των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Τραπέζης Επενδύσεων, με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποιήσης και αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος, αλλά και την προώθηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αναδιάρθρωσης πολλών επιχειρήσεων του Δημοσίου.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ανάγκη επίτευξης υψηλών και διατηρήσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων, κάτι που όπως είπε το 2014 θα επιτευχτεί μέσω της βελτίωσης της φορολογικής συμμόρφωσης και της φορολογικής διοίκησης, από στοχευμένες παρεμβάσεις στις μισθολογικές δαπάνες, αλλά και από παρεμβάσεις για τον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας.

Τέλος, έκανε λόγω για την ανάγκη διαμόρφωσης συνθηκών για την έξοδο της χώρας στις αγορές το 2014. Όπως είπε, στο πλαίσιο διαχειρίσεως των υφιστάμενων νέων εκδόσεων, θα επιδιωχθεί, μέσω ανταλλαγών, με στόχο την διαμόρφωση εκδόσεων αναφοράς, η παροχή ρευστότητας σε επιλεγμένα σημεία της καμπύλης αποδόσεων.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By