Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αίγυπτος: Άνοιξαν οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές

Η ψηφοφορία θα διαρκέσει δύο ημέρες

egypt elections_1

Η ψηφοφορία των προεδρικών εκλογών στην Αίγυπτο ξεκίνησε με επεισόδια, καθώς ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη έξω από εκλογικό τμήμα της πόλης Ελ-Μαχάλα Ελ-Κούμπρα. Νικητής των προεδρικών εκλογών αναμένεται να αναδειχθεί ο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, πρώην αρχηγός του στρατού που καθαίρεσε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι πριν από 11 μήνες.

Ο στρατάρχης Σίσι, που έχει αποστρατευθεί, κυβερνά ντε φάκτο τη χώρα από τις 3 Ιουλίου 2013. Είναι εξαιρετικά δημοφιλής μετά την αιματηρή καταστολή των δραστηριοτήτων των υποστηρικτών του Μοχάμεντ Μόρσι και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Η ψηφοφορία θα διαρκέσει δύο ημέρες.

Μοναδικός αντίπαλος του αλ Σίσι είναι ο υποψήφιος της αριστεράς Χαμντίν Σαμπάχι. Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι ο αλ Σίσι θα επικρατήσει από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, τη στιγμή που η πλειοψηφία των Αιγυπτίων προσβλέπει στην επιστροφή της σταθερότητας έπειτα από τρία χρόνια «χάους» και οικονομικής κρίσης στη χώρα, μετά την εξέγερση του 2011 και την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ.

Σύμφωνα με τους πολιτικούς του αντιπάλους, ο στρατός θα επικυρώσει με την εκλογή του αλ-Σίσι την επανάκτηση του ελέγχου της χώρας, έπειτα από ένα μικρό διάστημα εφήμερης άσκησης της εξουσίας από τον Μόρσι και τους ισλαμιστές. Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρούν ότι η μεταβατική κυβέρνηση είναι περισσότερο αυταρχική από το καθεστώς Μουμπάρακ.

By