Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αίγυπτος: Αναβολή πήρε η δίκη του Μότσι

Οι συνήγοροι υπεράσπισης αποχώρησαν από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα γυάλινα κουβούκλια με πλήρη ηχομόνωση

morsi1

Λίγο μετά την έναρξή της η διακόπηκε η τρίτη δίκη σε βάρος του ανατραπέντα ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι με τις κατηγορίες της κατασκοπείας και συνωμοσίας με στόχο την τέλεση τρομοκρατικών πράξεων.

Στον Μόρσι και τους 35 συγκατηγορούμενούς του (ως επί το πλείστον μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας) προσάπτεται ότι συνεργάστηκαν με οργανώσεις από το Λίβανο και την Παλαιστίνη για διενέργεια τρομοκρατικών επιθέσεων.

Το δικαστήριο διέταξε τη διακοπή της ακροαματικής διαδικασίας αφού οι συνήγοροι υπεράσπισης αποχώρησαν από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα γυάλινα κουβούκλια με πλήρη ηχομόνωση στα οποία είχαν τεθεί οι κατηγορούμενοι προκειμένου να μην μπορούν να διακόψουν την ακροαματική διαδικασία.

Το δικαστήριο ανέβαλε τη δίκη για τις 23 Φεβρουαρίου ώστε ο δικηγορικός σύλλογος να ορίσει νέους δικηγόρους για να υπερασπιστούν τον Μόρσι, ο οποίος διώκεται επίσης για άλλες τρεις υποθέσεις. Ο ίδιος ο Μοχάμεντ Μόρσι κατήγγειλε δίκη-«φάρσα».

«Βρισκόμαστε σε μία φάρσα και αυτό γιατί με φοβάστε. Φοβάστε γιατί ο πρόεδρος μιλάει» δήλωσε και απευθύνθηκε στους δικηγόρους του λέγοντας: «Αν αυτή η φάρσα συνεχιστεί, μην έρθετε άλλο στο δικαστήριο».

Εάν κριθούν ένοχοι, οι κατηγορούμενοι κινδυνεύουν να καταδικαστούν ακόμη και σε θάνατο. Στις προηγούμενες εμφανίσεις του μπροστά στο δικαστήριο, ο Μόρσι είχε αρνηθεί να αναγνωρίσει τη διαδικασία και δήλωνε ο «νόμιμος πρόεδρος της Αιγύπτου».

Πολλές χιλιάδες μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων, που έχουν πλέον κηρυχθεί τρομοκρατική οργάνωση, έχουν συλληφθεί μετά την ανατροπή του Μόρσι, στις 3 Ιουλίου και τις αιματηρές διαδηλώσεις που ακολούθησαν, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, αλλά και αρκετές διεθνείς οργανώσεις, μιλούν για «πολιτικές δίκες».

Στη νέα δίκη που ξεκίνησε την Κυριακή, οι 36 κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν την κατηγορία της «κατασκοπείας προς όφελος της διεθνούς οργάνωσης των Αδελφών Μουσουλμάνων, του στρατιωτικού σκέλους της και της Χαμάς».

Ορισμένοι εξ αυτών κατηγορούνται επίσης για «τρομοκρατικές ενέργειες σε βάρος της κρατικής περιουσίας και των θεσμών» και ότι επιδίωξαν «να προκαλέσουν χάος (…) συμπορευόμενοι με τζιχαντιστικές ομάδες».

Η νέα κυβέρνηση της Αιγύπτου κατηγορεί τη Χαμάς ότι στηρίζει τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και ότι έχει διαπράξει τρομοκρατικές ενέργειες σε αιγυπτιακό έδαφος.

Ousted Egyptian President Mohamed Morsi on trial

By