Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Αιματηρές συμπλοκές στην Αίγυπτο

200 οι νεκροί από τα επεισόδια στο Κάιρο

Egyptian protestorΗ Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου δήλωσε ότι τουλάχιστον 200 υποστηρικτές του τέως προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι σκοτώθηκαν από το στρατό και την αστυνομία το Σάββατο στο Κάιρο και όχι 65 όπως είχε αναγγείλει η κυβέρνηση.

Ο Μόρσι ανατράπηκε από τον στρατό στις 3 Ιουλίου, κάτι που η Αδελφότητα και οι υποστηρικτές της χαρακτήρισαν ως πραξικόπημα. Από την πλευρά του ο στρατός και οι υποστηρικτές αυτού κατηγορούν την Αδελφότητα και τον Μόρσι για υποκίνηση της βίας στην Αίγυπτο. Ο πρώην πρόεδρος της χώρας κρατείται από τον στρατό σε άγνωστη τοποθεσία αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ο τελευταίος γύρος συγκρούσεων, που εκτυλίχθηκαν στη πρωτεύουσα, μεταξύ των υποστηρικτών του Μόρσι και των δυνάμεων ασφαλείας κόστισε τη ζωή σε 65 ανθρώπους, ενώ τουλάχιστον 269 τραυματίστηκαν. Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών αντηλλάγησαν πυροβολισμοί.

Από την πλευρά της η Μουσουλμανική Αδελφότητα δήλωσε ότι τουλάχιστον 200 άτομα έχασαν τη ζωή τους ενώ περίπου 4.500 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια «σφαγής» από το στρατό και την αστυνομία-αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο- σε περιοχή βορειοανατολικά του Καΐρου, όπου οπαδοί είχαν συγκεντρωθεί προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την απομάκρυνση του Μόρσι από την εξουσία.

Εξάλλου, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Άστον «καταδίκασε σθεναρά» τους θανάτους οι οποίοι σημειώθηκαν κατά τις διαδηλώσεις στην Αίγυπτο και κάλεσε όλες τις πλευρές στη χώρα να απόσχουν από τη βία, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τις αιματηρές συμπλοκές στην Αιγυπτο καταδίκασε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, καλώντας τις δυνάμεις ασφαλείας να σεβαστούν την ελευθερία του λόγου και το δικαίωμα της συνάθροισης και προτρέποντας τους διαδηλωτές για ειρηνικές διαμαρτυρίες.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By