Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αίγυπτος: Στο εδώλιο ακόμη 700 υποστηρικτές του Μόρσι

Την Δευτέρα το δικαστήριο καταδίκασε σε θάνατο 529 οπαδούς του ισλαμιστή προέδρου

Supporters of the Islamist Ennahda movement hold a portrait of ousted Egyptian President Morsi during a demonstration in Tunis

Περίπου 700 υποστηρικτές του ανατραπέντος από τον στρατό προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι αναμένεται να παρουσιαστούν σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου, το οποίο ήδη χθες Δευτέρα καταδίκασε σε θάνατο 529 οπαδούς του ισλαμιστή προέδρου.

Μόλις μία ημέρα μετά την έναρξη της δίκης 1.200 ισλαμιστών και άλλων διαδηλωτών υπέρ του Μόρσι, χθες Δευτέρα δικαστήριο της Μίνια στη νότια Αίγυπτο ανακοίνωσε την ενοχή και την καταδίκη στην εσχάτη των ποινών 529 κατηγορούμενων για συμμετοχή σε ταραχές και επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα της πόλης τον περασμένο Αύγουστο, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο αστυνομικών.

Το δικαστήριο αθώωσε 16 κατηγορούμενους. Από τους καταδικασθέντες μόνο οι 135 βρίσκονται στη φυλακή, ενώ οι υπόλοιποι καταδικάστηκαν ερήμην. Όλοι έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση.

Ειδικοί σε νομικά θέματα αναφέρουν ότι η απόφαση του δικαστηρίου, που δεν είναι οριστική ούτε καν σε πρώτο βαθμό και εναντίον της οποίας μπορεί να ασκηθεί έφεση, είναι πολύ πιθανό να ακυρωθεί ή να μειωθούν οι ποινές καθώς το δικαστήριο δεν σεβάστηκε ούτε τη διαδικασία ούτε τα πιο στοιχειώδη δικαιώματα της υπεράσπισης.

Στο μεταξύ όμως σήμερα αναμένεται να παρουσιαστούν στο ίδιο δικαστήριο και ενώπιον του ίδιου δικαστή οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, περίπου 700 υποστηρικτές του Μόρσι, μεταξύ αυτών και ο πνευματικός καθοδηγητής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ο Μοχάμεντ Μπαντίε.

Πρόκειται «για τον μεγαλύτερο αριθμό ταυτόχρονων αποφάσεων για καταδίκη σε θάνατο που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια όχι μόνο στην Αίγυπτο, αλλά και σε όλο τον κόσμο», σημείωσε χθες η Διεθνής Αμνηστία.

By