Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Συγγενείς Παπακωνσταντίνου: Δεν είχαμε σχέσεις, ήταν ΠΑΣΟΚ

lista lagard proanaktitiki bouli papakostantinou

Όλα τα υπομνήματα που κατέθεσαν στην Προανακριτική – Το αποτέλεσμα των ελέγχων του ΣΔΟΕ για τις καταθέσεις τους θα περιμένει η Προανακριτική Επιτροπή

lista lagard proanaktitiki bouli papakostantinou
© FOSPHOTOS Panayiotis Tzamaros

Γραπτά υπομνήματα απέστειλαν  οι τέσσερις στενοί συγγενείς του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου  προς την Προανακριτική Επιτροπή, που ερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, όπου χαρακτηρίζουν αβάσιμες τις κατηγορίες. Παράλληλα, κάνουν λόγο για μια σειρά ατυχών συμπτώσεων.

Πάντως τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής συμφώνησαν, ύστερα από διαβουλεύσεις, ότι θα πρέπει πρώτα να αναμένουν το πόρισμα με όλα τα αναλυτικά στοιχεία από το άνοιγμα των λογαριασμών των 4 στενών συγγενών του πρώην υπουργού Οικονομικών και στην συνέχεια να τους εξετάσουν ως μάρτυρες.

Για τον λόγο αυτό η εξέταση τους αναβάλλεται επ” αόριστον, εφόσον απαιτούνται τα συμπεράσματα του ΣΔΟΕ  και το πόρισμα που  θα προκύψει από την έρευνα που θα διεξαχθεί. Όταν η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τότε θα συζητηθεί και το θέμα της δρομολόγησης των διαδικασιών για την κλήση τους. Ανάμεσα στις δυνατότητες που έχει η επιτροπή είναι ακόμη και η βίαιη προσαγωγή τους σε περίπτωση που αρνηθούν να προσέλθουν.

Ο Συμεών Σικιαρίδης αναφέρει ότι  «δεν διατηρούσαμε δεσμούς συντροφιάς μαζί του, συνδέθηκε με πολιτικό χώρο, έχουμε διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις. Η ανάμειξή του στην πολιτική και μάλιστα στην περιφέρεια της Κοζάνης με το ΠΑΣΟΚ, είχε ως αποτέλεσμα οι σχέσεις μας να κρατηθούν σε απόσταση. Δεν τον στηρίξαμε πολιτικά εκεί».

Οι ίδιοι αρνούνται να παρουσιαστούν ενώπιον των μελών της Επιτροπής, καθώς , όπως αναφέρουν, έχουν  καταθέσει ως ύποπτοι στους οικονομικούς εισαγγελείς.

Τα υπομνήματα συνοδεύονται από τις έγγραφες εξηγήσεις που έδωσαν η Ελένη Παπακωνσταντίνου, ο σύζυγος της Συμεών Σικιαρίδης και ο γαμπρός της Ανδρέας Ρωσσώνης προς τους οικονομικούς εισαγγελείς.

Η  Ελένη Παπακωνστατίνου αναφέρει στο υπόμνημά της ότι «δηλώνω τον απόλυτο σεβασμό μου στο Εθνικό Κοινοβούλιο και τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Αν μη τι άλλο, ο πατέρας μου, Μιχαήλ Παπακωνσταντίνου, διήνυσε ουσιαστικά την ζωή του ως κοινοβουλευτικός άνδρας, υπηρετώντας με συνέπεια τις αρχές του κοινοβουλευτισμού, ακόμα και σε δύσκολες εποχές. Εν τούτοις, από σειρά άτυχων συμπτώσεων, εμφανίζομαι ως ύποπτη τέλεσης αξιόποινων πράξεων. Οι υποψίες είναι αβάσιμες. Για τις πράξεις αυτές έχω κληθεί και εξετασθεί ως ύποπτη από τους οικονομικούς εισαγγελείς».

Ο Συμεών Σικιαρίδης αναφέρει ότι ότι «δηλώνω τον απόλυτο σεβασμό μου στο Εθνικό Κοινοβούλιο και τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Αν μη τι άλλο, ο πεθερός μου, Μιχαήλ Παπακωνσταντίνου, διήνυσε ουσιαστικά την ζωή του ως κοινοβουλευτικός άνδρας, υπηρετώντας με συνέπεια τις αρχές του κοινοβουλευτισμού, ακόμα και σε δύσκολες εποχές. Εν τούτοις, από σειρά άτυχων συμπτώσεων, εμφανίζομαι ως ύποπτος τέλεσης αξιόποινων πράξεων. Οι υποψίες είναι αβάσιμες. Για τις πράξεις αυτές έχω κληθεί και εξετασθεί ως ύποπτη από τους οικονομικούς εισαγγελείς».

Στις επισυναπτόμενες εξηγήσεις ο Συμεών Σικιαρίδης αναφέρει:

«Όπως προκύπτει από τα προσαγόμενα εκκαθαριστικά σημειώματα της ελληνικής φορολογικής αρχής, από το έτος 1987 που υποβάλουμε κοινή δήλωση, τα εισοδήματά μας ανέρχονται μέχρι την 31.12.11 σε 5.725.441 ευρώ συνολικά και μέχρι τη χρήση του έτους 2007 σε 4.172.816 συνολικά. Υπερκαλύπτουν, δηλαδή, το ποσό του λογαριασμού που έδωσε λαβή στην έρευνα. Διευκρινίζεται δε ότι στα πιο πάνω περιλαμβάνεται και ποσό 70.946.330 δρχ. που εισεπράχθη από την πώληση της «REX».  Η τροφοδότηση του λογαριασμού έγινε από κεφάλαια τα οποία σωρεύσαμε με το πέρασμα των ετών από αμοιβές διεθνών δικηγορικών υποθέσεων».

Επίσης, τονίζει ότι «δεν διατηρούσαμε δεσμούς συντροφιάς μαζί του, συνδέθηκε με πολιτικό χώρο, έχουμε διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις. Η ανάμειξή του στην πολιτική και μάλιστα στην περιφέρεια της Κοζάνης με το ΠΑΣΟΚ, είχε ως αποτέλεσμα οι σχέσεις μας να κρατηθούν σε απόσταση. Δεν τον στηρίξαμε πολιτικά εκεί».

 

[custom_gallery id=»10499″][space size=»30″]

By