Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αβραμόπουλος: Η πατρίδα θα δικαιωθεί

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η κυβέρνηση αναμένει τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τις γερμανικές οφειλές.

@fosphotos.com Menelaos Myrillas
@fosphotos.com Menelaos Myrillas

Εν αναμονή της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τις γερμανικές οφειλές βρίσκεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, απαντώντας σε επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, στη Βουλή.

Ο κ. Αβραμόπουλος, που δεν απάντησε στο αίτημα των κομμάτων για ενημέρωση, υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση άνοιξε το δρόμο να οδηγηθεί το θέμα στην τελική του επίλυση. Είμαι βέβαιος ότι με την στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων το αίτημα του λαού θα τεθεί», ενώ διαβεβαίωσε ότι «η πατρίδα θα δικαιωθεί», υπενθυμίζοντας την φράση του Μ. Γλέζου ότι «η δικαίωση είναι πάνω απ’ όλα ηθική». Υπογράμμισε ακόμη την σημασία της εθνικής συναίνεσης για «να μην αποδυναμώσουμε την ενιαία εθνική θέση και γραμμή».

Προσδιορίζοντας το στίγμα της κυβέρνησης για το θέμα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα ο κ. Αβραμόπουλος το «απέμπλεξε» από τα ζητήματα που σχετίζονται με την οικονομία και το δημόσιο χρέος. Τόνισε ότι δεν πρέπει να συνδεθεί με αυτές τις διαπραγματεύσεις, αλλά και να καταστεί σαφές ότι «η ανακίνηση και η επαναφορά του θέματος δεν πρέπει να εκληφθεί ως εχθρική κίνηση προς ένα λαό που συμπορευόμαστε στους κόλπους της Ε.Ε.».

«Οι πολεμικές αποζημιώσεις υφίστανται» και πλέον υπάρχει πολιτική βούληση από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα. «Γίνονται ενέργειες για πρώτη φορά στη μεταπολεμική περίοδο που θέτουν την βάση για την τελική διευθέτηση για όσο χρόνο και όση προσπάθεια και αν χρειαστεί, ακόμη και πέρα και πάνω από την σημερινή συγκυρία», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στο πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επεσήμανε ότι διαβιβάσθηκε ως απόρρητο στο υπουργείο Εξωτερικών από τους ίδιους τους χειριστές της υπόθεσης στο ΓΛΚ. «Δεν τους δόθηκε καμία οδηγία. Το περιεχόμενο περιλαμβάνει στοιχεία που θα έπρεπε να προστατευθούν από τυχόν εκμετάλλευσή τους» υπογράμμισε ο υπουργός, ενώ για την αναμενόμενη γνωμοδότηση του ΝΣΚ  προειδοποίησε ότι «η όποια μάχη θα δοθεί θα έχει και νομική διάσταση» και πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε ούτε πρέπει να το προκαταλάβουμε το περιεχόμενο της γνωμοδότησης». «Τώρα το ΝΣΚ αξιολογεί την έκθεση. Σ’ αυτό το στάδιο βρισκόμαστε και αναμένουμε», είπε χαρακτηριστικά.

By