Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αβραμόπουλος: Προτεραιότητα, η θαλάσσια ασφάλεια

Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας μπορούν να εκκινήσουν μια διαδικασία με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της εν λόγω πολιτικής, όπως εκτιμά ο ίδιος

avramopoulos600_030114

«Η ανάπτυξη της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής Άμυνας και Ασφαλείας (ΚΕΠΑΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτεί, εκτός της πολιτικής, θεσμικής και νομικής της στήριξης, την παράλληλη ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Ως εκ τούτου, απαιτείται η δημιουργία μιας πραγματικής εσωτερικής αγοράς, η οποία θα διασφαλίζει και θα προωθεί την επί ίσοις όροις πρόσβαση όλων των ευρωπαϊκών αμυντικών βιομηχανιών, χωρίς αποκλεισμούς και διακριτική μεταχείριση».

Αυτό υπογραμμίζει ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξή του προς το έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Agence Europe, Europe.

Κληθείς να καταθέσει τις εκτιμήσεις του όσον αφορά τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Κορυφής του Δεκεμβρίου 2013 σχετικά με την Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, ο Δ. Αβραμόπουλος επισημαίνει ότι κατά την άποψή του τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας μπορούν να εκκινήσουν μια διαδικασία με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της εν λόγω πολιτικής.

«Οφείλουμε να είμαστε πραγματιστές και πρακτικοί στην προσέγγιση μας, και, ταυτόχρονα, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για την ανάπτυξη της κοινής μας πολιτικής ασφάλειας και άμυνας στη βάση των συμπερασμάτων. Έχουμε πολλή δουλειά στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου. Τα συμπεράσματα αυτά θα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της ΚΕΠΑΑ ως τον Ιούνιο του 2015, εποχή που οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων θα επανέλθουν στο θέμα της ασφάλειας και της άμυνας», σημειώνει ο Έλληνας Υπουργός.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ποιοι από τους 49 στόχους που έχουν τεθεί για τα ευρωπαϊκά όργανα και για τα κράτη μέλη έχουν μεγαλύτερη προτεραιότητα, ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρει: «Λαμβάνοντας υπόψη το θεσμικό πλαίσιο που ορίζει η Συνθήκη της Λισσαβόνας, αποδίδουμε, κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας, ιδιαίτερη σημασία σε ορισμένα ζητήματα, όπως η ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων, η κυβερνοασφάλεια, η βιωσιμότητα του τομέα της άμυνας, καθώς και η θαλάσσια ασφάλεια και η ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας».

Ερωτηθείς για τα συμπεράσματά του όσον αφορά το Άτυπο Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα σε σχέση με την εφαρμογή των κατευθύνσεων που έθεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Υπουργός τονίζει τη σημασία της θαλάσσιας ασφάλειας, θέμα το οποίο αποτελεί προτεραιότητα και της Ελληνικής Προεδρίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος σημειώνει ότι κατά το Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας στην Αθήνα, οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν την ανάγκη να διατηρηθεί η δυναμική που έχει αναπτυχθεί στον τομέα αυτό και υπογράμμισαν τα βήματα που έχουν γίνει στο θέμα της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ασφάλεια στη θάλασσα, την έγκαιρη αντίδραση, την ενίσχυση των δυνατοτήτων των περιφερειακών εταίρων, καθώς και την ανάπτυξη ενός πλαισίου δράσης για την εδραίωση μιας πιο συστηματικής και μακροπρόθεσμης συνεργασίας στο πλαίσιο της ΕΕ.

Σε ερώτηση σχετικά με το ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα της άμυνας, σε συνέχεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, κατά το οποίο χαιρετίστηκαν οι αρμοδιότητες της Επιτροπής σε μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με την άμυνα, όπως η εσωτερική αγορά, η έρευνα και η τεχνολογία, η ασφάλεια του ανεφοδιασμού κ.α., ο υπουργός υπογραμμίζει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έθεσε τους μελλοντικούς άξονες της ΚΕΠΑΑ σε όλα τα επίπεδα, με σκοπό να καταστεί η ΕΕ αποτελεσματικός «προμηθευτής» ασφάλειας. Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος σημειώνει ότι η ανάπτυξη της ΚΕΠΑΑ απαιτεί, εκτός της πολιτικής, θεσμικής και νομικής της στήριξης, την παράλληλη ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας.

Ως εκ τούτου, απαιτείται η δημιουργία μιας πραγματικής εσωτερικής αγοράς, η οποία θα διασφαλίζει και θα προωθεί την επί ίσοις όροις πρόσβαση όλων των ευρωπαϊκών αμυντικών βιομηχανιών, χωρίς αποκλεισμούς και διακριτική μεταχείριση. Η Επιτροπή, σημειώνει ο υπουργός, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και του ρυθμιστικού της ρόλου, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας εντός της κοινής αγοράς. Κύριο επίσης έργο της Επιτροπής, είναι η επεξεργασία μιας πρότασης προπαρασκευαστικών δράσεων στον τομέα της «έρευνας για την ΚΕΠΑΑ», καθώς και η εξέταση των δυνατοτήτων των κρατών μελών να αναπτύξουν συνέργειες στον εν λόγω τομέα. Ο υπουργός καταλήγει επισημαίνοντας ότι, μολονότι οι δράσεις αυτές αναμένονται περιορισμένες από πλευράς χρηματοδότησης και διάρκειας, θα επιτρέψουν στην Επιτροπή να στηρίξει την έρευνα με τρόπο ενισχυτικό των στρατιωτικών προτεραιοτήτων και αναγκών, υπερβαίνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον πολιτικό, μη στρατιωτικό, χαρακτήρα του προγράμματος «Ορίζοντας 2020».

By