Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Αγγλία: Ο πρώτος γάμος μεταξύ ομοφυλόφιλων είναι γεγονός!

Η πρώτη τελετή θα είναι αυτή του γάμου μεταξύ των Τζον Κόφεϊ και Μπερνάρντο Μάτρι στη Βιβλιοθήκη του Μέιφεαρ στο κεντρικό Λονδίνο

gamos omofulofilwn

Η νέα νομοθεσία, που θα επιτρέπει το γάμο μεταξύ ομοφυλόφιλων και δεν θα τους περιορίζει πλέον στη σύναψη συμφώνου συμβίωσης, πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από τα μεσάνυχτα στην Αγγλία και στην Ουαλία.

Ο νόμος ψηφίστηκε εν μέσω έντονων αντιπαραθέσεων και διαφωνιών από μεγάλη μερίδα των βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος πέρυσι το καλοκαίρι. Παρόλα αυτά, ο νόμος απαγορεύει τις τελετές γάμου μεταξύ ομοφυλόφιλων στην Εκκλησία της Αγγλίας και την (Αγγλικανική) Εκκλησία της Ουαλίας. Οι υπόλοιπες εκκλησίες στην Αγγλία και στην Ουαλία θα πρέπει να δηλώνουν ότι θέλουν να ευλογούν γάμους ζευγαριών του ίδιου φύλου. Σχεδόν όλες οι εκκλησίες στη χώρα, πλην των Κουακέρων, έχουν ταχθεί κατά του νέου νόμου.

Ωστόσο, την πρώτη ημέρα ισχύος της νομοθεσίας θα πραγματοποιηθούν οι πρώτοι πολιτικοί γάμοι ομοφυλόφιλων στην Αγγλία. Η πρώτη τελετή θα είναι αυτή του γάμου μεταξύ των Τζον Κόφεϊ και Μπερνάρντο Μάτρι στη Βιβλιοθήκη του Μέιφεαρ στο κεντρικό Λονδίνο. Το ζευγάρι θα παντρευτεί μαζί με ένα ετεροφυλόφιλο ζευγάρι φίλων τους.

Ο νόμος προβλέπει επίσης την αναγνώριση στην Αγγλία και την Ουαλία γάμων ομοφυλόφιλων ζευγαριών που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στο εξωτερικό.

Ανάλογος νόμος έχει ψηφιστεί και στη Σκωτία, χωρίς να έχει οριστεί η ημερομηνία εφαρμογής του. Δεν έχει υπάρξει ανάλογη νομοθετική πρόβλεψη στη Βόρεια Ιρλανδία.

Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ραδιοφώνου του BBC έδειξε ότι ένας στους πέντε Βρετανούς δε θα τιμούσαν πρόσκληση να παρευρεθούν σε γάμο μεταξύ ομοφυλόφιλων.

By