Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Στάχτη στα μάτια το ακριβό ευρώ;

Οι αγορές δείχνουν ότι η εικόνα στην Ευρωζώνη επιδεινώνεται μέσα από τη βελτίωση του ευρώ

Γράφει ο Χρήστος Αλωνιστιώτης
DailyFX Market, FXCM Analyst

alonistiotisΤο τελευταίο χρονικό διάστημα οι αγορές βρίσκονται σε μια φάση ιδιαίτερα αυξημένων διακυμάνσεων. Τα σκήπτρα της κερδοσκοπίας έχουν περάσει στα commodity currencies τα οποία δέχονται αφόρητες πιέσεις καθώς οι προοπτικές για τις οικονομίες τους επιδεινώνονται ραγδαία. Σε κάπως πλεονεκτικότερη θέση βρίσκεται το δολάριο Καναδά και αυτό γιατί η καναδική οικονομία ευνοείται από την αμερικανική ανάπτυξη.

Ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει και το ευρώ συνολικά. Την ώρα που τα βλέμματα είναι προσκολλημένα στην ισοτιμία EUR/USD, η μεγαλύτερη εικόνα δείχνει μια έντονη ενίσχυση. Μετά την ενίσχυση του ευρώ έναντι του γεν κατά 30%, σειρά παίρνουν τα AUD και NZD με τα να ενισχύονται κατά 13,6% και 14,8%, αντίστοιχα.

Όλα δείχνουν ότι το ευρώ δεν θα αργήσει να ενισχυθεί και έναντι του δολαρίου, καθώς υπάρχουν οι συνθήκες που θα ευνοούσαν κάτι τέτοιο. Η ΕΚΤ έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στη διαχείριση της κρίσης χρέους έχοντας βάλει όμως ως βασικό στόχο την προστασία του νομίσματος και όχι απαραίτητα της οικονομίας.

Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα επιχειρήσει να ελαχιστοποιήσει τις παρενέργειες των αγορών στις προσπάθειες να περάσει η γερμανική πολιτική στην Ευρώπη. Ποια όμως είναι η πραγματική εικόνα που βλέπουμε αυτή τη στιγμή και τι αναμένεται να προκαλέσει στο μέλλον;

Είναι εμφανές ότι τα ευρωπαϊκά προβλήματα έχουν περάσει τεχνηέντως στο παρασκήνιο. Για να συμβεί αυτό εκτός από την παρέμβαση της ΕΚΤ, υπάρχει και μια απότομη αλλαγή στη συμπεριφορά των Ευρωπαίων ηγετών. Πολλοί από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους έχουν αρχίσει να «χαϊδεύουν» την Ελλάδα, ενώ στην κορυφή όλων, είναι η αξεπέραστη δήλωση του Ολάντ, ότι η κρίση στην Ευρώπη έχει τελειώσει.

Πραγματικά, κανένας δεν έχει αναρωτηθεί ότι το ευρώ είναι το ακριβότερο νόμισμα στο κόσμο αυτή τη στιγμή; Τι συνέπειες θα έχει αυτό για την Ευρωζώνη; Πως θα ανταγωνιστεί όλες τις υπόλοιπες χώρες στον εξαγωγικό τους τομέα; Οι αγορές δείχνουν λοιπόν ότι η εικόνα στην Ευρωζώνη επιδεινώνεται μέσα από την βελτίωση του ευρώ. Όσο το ευρώ ανατιμάται έναντι των υπολοίπων τόσο μεγαλύτερα προβλήματα καλείται να λύσει η Ευρωζώνη.

Όσον αφορά την ισοτιμία EUR/USD η άποψή μας είναι ότι η αβεβαιότητα θα συνεχιστεί. Η ισοτιμία εδώ και πολλούς μήνες κινείται μεταξύ 1,2800-1,3300. Είναι προφανές ότι όταν συμβαίνει αυτό στο νόμισμα με τη μεγαλύτερη ρευστότητα παγκοσμίως, τότε υπάρχει κάτι πολύ μεγαλύτερο από πίσω. Σημαίνει ότι υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες ή και μεγάλες συμφωνίες.

Η εκτίμησή μου είναι ότι το ευρώ έχει μετατραπεί σε ένα buy currency και αυτό σημαίνει ότι το σενάριο μιας μεγάλης πτώσης κάτω και από τα 1,2500 δεν έχει μεγάλες πιθανότητες. Το σενάριο που θέλει μια ακρότητα προς τα πάνω, αρχίζει να κερδίζει και πάλι έδαφος όπως είχαμε προειδοποιήσει και στις αρχές του 2013 όταν η ισοτιμία έφθασε μέχρι και τα 1,3700.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By